Traži se novo rešenje kako bi država imala širi poreski obuhvat

Pijačni prodavci mogu da odahnu – fiskalne kase od 1. maja za njih neće biti obavezne

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbijaVesti

28.4.2022 15:20 Autor: Marija Jovanović 15

Pijačni prodavci mogu da odahnu – fiskalne kase od 1. maja za njih neće biti obavezne Pijačni prodavci mogu da odahnu – fiskalne kase od 1. maja za njih neće biti obavezne
Od 1. maja pijačni prodavci neće imati obavezu da na svojim tezgama imaju nove fiskalne uređaje. Naime, kako je za Biznis.rs nakon sastanka u... Pijačni prodavci mogu da odahnu – fiskalne kase od 1. maja za njih neće biti obavezne

Od 1. maja pijačni prodavci neće imati obavezu da na svojim tezgama imaju nove fiskalne uređaje. Naime, kako je za Biznis.rs nakon sastanka u Predsedništvu Srbije potvrdio predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo, u narednim mesecima ćemo videti koje će se rešenje pronaći umesto fiskalnih kasa.

“Mi smo spremni da pomognemo državi da ima širi i dublji poreski zahvat i da se uvede više reda kada je reč o poreklu robe, ali su na kraju svi naši argumenti ipak došli do pravih ušiju i bili su shvaćeni. Jednostavno, pijačna prodaja u Srbiji i svi preduzetnici koji se time bave ne bi preživeli fiskalizaciju u ovom predloženom obliku i u ovom trenutku. To ne bi bilo od koristi ni za nosioce vlasti, a ni za društvo u celini”, kaže Praštalo i dodaje da će se za pet-šest meseci napraviti neki prostor, verovatno uz pomoć uredbe, kako bi se rešili svi nagomilani problemi u pijačnoj prodaji.

Prema njegovim rečima, za sada definitivno fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama širom Srbije, a on se nada da će tako biti i ubuduće. Praštalo veruje da će se u narednom periodu razraditi svi tehnički detalji, kako država može da pomogne pijačnim prodavcima da opstanu, ali i da oni naprave određene ustupke i da i dalje plaćaju poreze pošto nikome nije u interesu da od pijačnih prodavaca napravi socijalne slučajeve.

Sastanak je, kako kaže, dobro protekao, a sledeći sa predstavnicima Ministarstva finansija očekuju se u narednih desetak dana.

“Na prvom sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izneli smo sve argumente, a današnji sastanak je prvenstveno bio sa ministrom finansija Sinišom Malim, šefom kabineta predsednika, a delom je učestvovao i sam predsednik. Zaključak je da su problemi sveobuhvatni, kompleksni i da zahtevaju ozbiljan rad državnih organa, a verovatno i neke ustupke sa naše strane kao preduzetnika. Zakon o fiskalizaciji u svojoj punoj formi bio bi šok koji pijace ne bi preživele, a desetine hiljada ljudi ostalo bi bez posla. Zato ćemo videti kako i mi možemo da pomognemo državi, jer pijačna prodaja nije spremna za fiskalizaciju”, zaključuje Praštalo.

 • SNEZANA

  28.4.2022 #1 Author

  Pa kad se narod pobunio,I izasao na ulicu,onda nisu obavezne…

  Odgovori

 • TATJANA

  28.4.2022 #2 Author

  E dobro je, da odahemo i mi kao kupci i oni kao prodavci

  Odgovori

  • Vladan

   28.4.2022 #3 Author

   Da odahnite svi vi koji kupujete švercovanu robu i svi vi koji švercujete robu… milina jedna!

   Odgovori

  • TINA

   29.4.2022 #4 Author

   Snaga je u narodu

   Odgovori

 • IVAN

  28.4.2022 #5 Author

  A za neke su obavezne

  Odgovori

 • DANIJELA

  28.4.2022 #6 Author

  Tako i treba. Zasto bi pijacni prodavci i bili u sistemu fiskalizacije ?! Nema razloga.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.4.2022 #7 Author

  Stvarno je bila suluda zamisao…

  Odgovori

 • kaćica

  28.4.2022 #8 Author

  Lepa vest za prodavce.

  Odgovori

 • VERA

  28.4.2022 #9 Author

  Nista dok se ne uhvati kuka i motika. Bez strajka nista.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  29.4.2022 #10 Author

  ministar Mali je bio isključiv da nema šanse da se ne poštuje rok da svi imaju kase sada je tata rekao moze. vrlo neozbiljno

  Odgovori

  • ZVEZDICA01

   1.5.2022 #11 Author

   Ne znaju ni oni šta rade više. Svakako su kase za njih besmislene ali se mora naći neki drugi način

   Odgovori

 • BOLEK

  30.4.2022 #12 Author

  Lepe vesti

  Odgovori

 • Maša

  1.5.2022 #13 Author

  Nista dok ne ustane narod

  Odgovori

 • STRELAC

  4.5.2022 #14 Author

  Pravi odgovor,svaka cast.

  Odgovori

 • MARE

  3.7.2022 #15 Author

  A sta cemo sa dobrim starim cenkanjem tri za sto jedan osamdeset?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...