Evropa traži način da umanji prihode Moskve

EK predlaže ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu

EU

1.12.2022 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

EK predlaže ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu EK predlaže ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu
Evropska komisija predložila je državama članicama EU da podrže gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, nakon što je o tome... EK predlaže ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu

Evropska komisija predložila je državama članicama EU da podrže gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, nakon što je o tome raspravljano u četvrtak.

Pregovori bi mogli da se nastave ili da idu ka dogovoru kasnije tokom dana, prenosi Reuters, pozivajući se na informaciju do koje je došao Wall Street Journal.

Pregovori u EU o ograničenju cene ruske nafte zastali su prošle nedelje. Poljska i baltičke zemlje zahtevale su nižu cenu koja bi stvarala veću štetu prihodima Moskve, tvrdeći da je predlog o ograničenju na 62 dolara za barel suviše velikodušan, navodi Bloomberg.

Grčka i još neke zemlje zalažu se za višu cenu. Trenutno nije jasno i da li je svih 27 država članica EU otvoreno za razgovor o predloženoj gornjoj granici od 60 dolara, ali većina jeste, navode neimenovani izvori upoznati sa tokom razgovora koji i dalje traju.

Predložena cena bi bila nešto viša od one po kojoj se sada trguje ruskom naftom. Cilj određivanja gornje granice cene, na predlog SAD, jeste da se održi protok ruske nafte kako bi se izbegao globalni skok cena, uz istovremeno ograničenje prihoda Moskve. Rusija je najavila da neće isporučivati naftu zemljama koje budu ograničile njenu cenu.

  • DUSICA

    2.12.2022 #1 Author

    Meni samo nije jasno kako moze kupac prodavcu da odredi cenu a pri tome kupcu ta sirovina je preko potrebna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...