Trgovci energijom upozoravaju Evropsku uniju

Ograničenje cene gasa koštalo bi tržište 33 milijarde dolara

EU

24.11.2022 10:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ograničenje cene gasa koštalo bi tržište 33 milijarde dolara Ograničenje cene gasa koštalo bi tržište 33 milijarde dolara
Trgovci energijom morali bi da uvećaju plaćanje marže dodatnih 33 milijarde dolara ukoliko Brisel odluči da ograniči cenu ključne evropske referentne vrednosti gasa, upozorio... Ograničenje cene gasa koštalo bi tržište 33 milijarde dolara

Trgovci energijom morali bi da uvećaju plaćanje marže dodatnih 33 milijarde dolara ukoliko Brisel odluči da ograniči cenu ključne evropske referentne vrednosti gasa, upozorio je vodeći operater na berzi.

Proizvođači i trgovci koji se oslanjaju na holandsko tržište fjučersa TTF suočavaju se sa povećanjem plaćanja od 80 odsto kao osiguranje svojih poslova, saopštila je Interkontinentalna berza (ICE) u dopisu Evropskoj komisiji u koji je imao uvid Financial Times.

Tako veliko povećanje zahteva za maržom moglo bi da „destabilizuje tržište“, navedeno je u memorandumu ICE grupe sa sedištem u Atlanti, koja vodi tržište TTF. Zahtevi za maržu za fjučerse koje koriste proizvođači energije već su se udvostručili ove godine, prema podacima ECB.

Upozorenje ICE došlo je u trenutku kada u Briselu pokušavaju da usaglase planiranu gornju cenu gasa u EU, koja je porasla tokom leta zbog rata u Ukrajini i pogodila ekonomsku proizvodnju i primorala energetske kompanije da traže milijarde evra u fondovima za vanredne situacije.

Države članice EU pokušavaju da postignu sporazum koji bi mogao da se primeni do kraja tekuće godine. Evropska komisija predložila je da se ograniči cena predstojećeg ugovora na TTF tržištu, koje čini oko četiri petime trgovine gasom u EU. EK je predložila ograničenje cene na 275 evra po megavat satu pod određenim tržišnim uslovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...