Početak primene mere od 1. januara 2023.

Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa

EU

23.11.2022 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa
Evropska komisija predložila je da maksimalna cena gasa bude 275 evra po megavat-času i ta mera bi se primenjivala od 1. januara 2023. godine,... Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa

Evropska komisija predložila je da maksimalna cena gasa bude 275 evra po megavat-času i ta mera bi se primenjivala od 1. januara 2023. godine, a važila bi godinu dana, izjavila je komesarka Evropske unije za energetiku Kadri Simson.

Komisija se nada da će uvođenje maksimalne cene gasa pomoći državama članicama da smanje cene energije za domaćinstva i kompanije koje su ove godine dostigle rekordnu visinu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do inflacije i uvećanja troškova života.

O tom predlogu će 24. novembra raspravljati ministri energetike zemalja članica Unije, a ta ideja je u prethodnom periodu dovela do neslaganja 27 država iz bloka, piše N1 pozivajući se na Reuters.

Belgija, Grčka, Italija i Poljska pozivaju na uvođenje ograničenja cene gasa, dok se Nemačka kao najveća ekonomija u Uniji tome protivi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nemačka je rekla da bi ograničenje moglo otežati preko potrebne nabavke gasa i smanjiti podsticaj za suzbijanje potrošnje tog energenta, kada zemlje treba da uštede gorivo i pronađu zamenu za ruske isporuke.

Komisija je predložila maksimalnu cenu ruskog gasa u septembru, ali je odustala od te ideje nakon otpora zemalja centralne i istočne Evrope, koje su bile zabrinute da će Moskva uzvratiti prekidom isporuke gasa koji im i dalje šalje.

Evropa se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 odsto uvoza gasa pre nego što je Moskva napala Ukrajinu, a taj procenat je smanjen na oko osam odsto, jer je Rusija u međuvremenu prekinula isporuke Evropi.

S obzirom na taj pad, neke diplomate EU rekli su da bi gornja granica malo doprinela smanjenju evropskih cena gasa i da bi više funkcionisala kao geopolitički potez za smanjenje prihoda Moskvi.

  • GOCA BG

    24.11.2022 #1 Author

    Pocela je vec podela za za i protiv,bice ovoga tek u narednom periodu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...