Evropski scenario bez ruskog gasa

Visoka cena i uska grla u snabdevanju prepreke za uvoz TPG

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

24.5.2022 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Visoka cena i uska grla u snabdevanju prepreke za uvoz TPG Visoka cena i uska grla u snabdevanju prepreke za uvoz TPG
Ambiciozni evropski plan udaljavanja od ruskog prirodnog gasa i njegova zamena tečnim gasom (TPG) koji bi se dopremao tankerima suočava se sa velikom preprekom,... Visoka cena i uska grla u snabdevanju prepreke za uvoz TPG

Ambiciozni evropski plan udaljavanja od ruskog prirodnog gasa i njegova zamena tečnim gasom (TPG) koji bi se dopremao tankerima suočava se sa velikom preprekom, a to su velika razlika u ceni i nedostatak infrastrukture. Čak i u slučaju dopremanja dovoljnih količina TPG u evropske luke, nedostatak interkonektora od ključnih terminala ograničava snabdevanje zemalja na istoku Evrope.

Prema ocenama analitičara nedostaje infrastruktura za tokove od zapada ka istoku, tako da TPG nije jednostavno rešenje za zamenu ruskog gasa zbog uskih grla. Razlika u cenama i infrastrukturna ograničenja naglašavaju da cilj Evropske unije da zameni čak trećinu ruskog gasa tečnim, u kratkom roku neće biti lak, prenosi Bloomberg.

Holandija, Nemačka i Estonija najavile su formiranje najmanje osam brodskih TPG terminala za skladištenje i regasifikaciju, međutim neće svi biti spremni za narednu zimu. Terminali moraju biti povezani sa postojećim mrežama i podržani dugoročnim ugovorima za danonoćno snabdevanje.

Problem su, međutim, uska grla. Postavlja se pitanje kako snabdevati zemlje kao što su Mađarska i Bugarska, u kojima nema mogućnosti za pristajanje velikih brodova sa TPG. Jedna od opcija koje se razmatraju je prilagođavanje postojeće infrastrukture gasovoda. EU istražuje kako da preokrene tokove na Transjadranskom gasovodu (TAP), tako da gas može da putuje iz Italije u Grčku.

Izvor: Gazprom

TAP trenutno provodi gas iz Azerbejdžana kroz jugoistočnu Evropu i u Italiju, a kapaciteti u drugom smeru pomogli bi u diversifikaciji snabdevanja u Evropi. Čak i ako Evropa u velikoj meri računa na TPG, ovo gorivo mora da se dopremi odnekud. Konkurencija za raspoložive količine TPG ostaće oštra u naredne tri godine, održavajući visoke cene. Stručnjaci upozoravaju da bi maksimalno korišćenje svih kapaciteta TPG predstavljalo ogroman pritisak na snabdevanje, kao i da Evropa nema dovoljno kapaciteta.

U nacrtu zaključaka samita EU, koji je zakazan za iduću nedelju, navedeno je da države članice EU treba da pojačaju pripreme za mogući veliki prekid u isporuci ruskog gasa, prenosi Euractiv. Potrebni su, kako je navedeno, koordinisan evropski plan za vanredne situacije za moguće isključenje gasa, bilateralni sporazumi solidarnosti i brzo punjenje skladišta gasa pre sledeće zime.

Očekuje se da će evropski lideri pozdraviti sporazum postignut između pregovarača EU o obaveznom skladištenju gasa, čiji je cilj da kapaciteti budu ispunjeni ne manje od 85 odsto do 1. novembra 2022. godine. Punjenje skladišta gasa pre sledeće zime trebalo bi da bude ubrzano, navodi se u nacrtu dokumenta.

Tri zemlje EU već su obustavile uvoz ruskog gasa, jer su odbile da račune plaćaju u rubljama. To su Poljska, Bugarska i od pre nekoliko dana Finska. Zbog zabrinutosti oko daljih poremećaja snabdevanja i uticaja koje to ima na već visoke cene energenata, Evropa želi da diverzifikuje snabdevanje gasom izvan Rusije.

Alternativna isporuka, poput TPG iz SAD istorijski je uvek bila skuplja od jeftinog gasa koji gasovodima stiže iz Rusije. Da bi pomogla zemljana da iskoriste svoju pregovaračku moć na globalnim tržištima TPG, EU je uspostavila zajedničku platformu za kupovinu gasa, koja je takođe otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i tri pridružena istočna partnera, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju. Evropska unija još nije usaglasila predlog embarga na uvoz ruske nafte, u okviru šestog paketa antiruskih sankcija zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...