Predsednica Evropske komisije u Davosu

Finansiranje obnove Ukrajine zamrznutom imovinom Rusije, predlaže Fon der Lajen

EUSvetVesti

24.5.2022 13:35 Autor: Vladimir Jokanović 3

Finansiranje obnove Ukrajine zamrznutom imovinom Rusije, predlaže Fon der Lajen Finansiranje obnove Ukrajine zamrznutom imovinom Rusije, predlaže Fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je Ukrajini sada... Finansiranje obnove Ukrajine zamrznutom imovinom Rusije, predlaže Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je Ukrajini sada potrebna direktna budžetska podrška, zbog čega je EK predložila paket finansijske pomoći od 10 milijardi evra. To je najveći paket EU ikada za neku treću zemlju.

Prema njenim rečima, svaka zemlja kojoj je stalo do Ukrajine, multinacionalne institucije i kompanije, treba da doprinesu planu podizanja te zemlje iz pepela i njenoj rekonstrukciji. Posao je kolosalan, ali „zajedno možemo i hoćemo da savladamo izazov“, rekla je predsednica EK, prenosi Guardian.

Fon der Lajen je ocenila da bi ruska imovima, koja je zamrznuta u inostranstvu, mogla da se koristi za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine i da tu opciju ne treba isključiti. „To ogromno ulaganje treba da bude praćeno reformama“, istakla je predsednica EK.


Ona je precizirala da to znači podržavanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv korupcije i uklanjanje tajkuna, uz čvrstu podršku Ukrajini na njenom evropskom putu. Fon der Lajen je istakla da Ukrajina pripada evropskoj porodici, kao i da je rat u toj zemlji „odlučujući trenutak za demokratije širom sveta“.

Foto: Beta/AP

Odgovarajući na pitanje da li Rusija može da se vrati u međunarodnu zajednicu, predsednica EK odgovorila je potvrdno. „Da, ako Rusija pronađe put ka demokratiji, vladavini prava, poštovanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, onda je jasno da može“, objasnila je šefica EK.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, koja nema predstavnike u Davosu, rekao je ranije da će Moskva razmisliti ukoliko se zapadne zemlje predomisle i predlože joj neki model saradnje. „Ako Zapad želi nešto da ponudi u smislu obnavljanja odnosa, Rusija će ozbiljno razmisliti da li joj je to potrebno ili ne“, rekao je Lavrov, prenele su Ria Novosti.

Foto: Beta/AP

Lavrov je dodao da će ekonomska interakcija između Kine i Rusije dobiti zamah u bliskoj budućnosti jer Zapad „drži diktatorsku poziciju“, kao i da je cilj Moskve razvijanje veza sa Kinom. „Oslanjaćemo se samo na sebe i na one zemlje koje su dokazale svoju pouzdanost i koje nikada ne plešu ni na čiju melodiju“, kazao je šef ruske diplomatije.

Što se tiče prehrambene krize, Fon der Lajen je rekla da Rusija koristi glad i žito da bi pokazala moć, kroz blokadu ukrajinskih luka. „Globalna saradnja je protivotrov za ovu ucenu. Evropa naporno radi na tome da se žito plasira na globalna tržišta i da pojača sopstvenu proizvodnju, kao i da podrži Afriku u jačanju njenih proizvodnih kapaciteta“, rekla je predsednica EK.

Ona je ocenila da u Davosu treba da se razgovara o tome kako da se svet učini boljim, ali da umesto toga mora da se diskutuje o ruskoj invaziji. „To nije samo pitanje opstanka Ukrajine ili evropske bezbednosti. To dovodi u pitanje ceo međunarodni poredak. Ukrajina mora da dobije ovaj rat, a Putinova agresija mora biti strateški neuspeh“, zaključila je Fon der Lajen.

  • STRELAC

    24.5.2022 #1 Author

    U kojoj demokratijo ti mozes da koristis tudji novac???A ako je vec stecen nelegalno,trebalo je to da ispitaju pre nego sto su primili milijarde po racunima u bankama sirom Evrope?

    Odgovori

  • IVAN

    24.5.2022 #2 Author

    To je zloupotreba

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.5.2022 #3 Author

    lako će se zemlja obnoviti ali nažalost ljutski životi su neobnovljivi i zauvek izgubljeni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...