Barel "crnog zlata" dostigao više od 107 dolara

Svetska tržišta beleže značajan rast cena nafte

SvetVesti

28.7.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Svetska tržišta beleže značajan rast cena nafte Svetska tržišta beleže značajan rast cena nafte
Cene nafte su u sredu na svetskom tržištu značajno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i smanjenja dotoka... Svetska tržišta beleže značajan rast cena nafte

Cene nafte su u sredu na svetskom tržištu značajno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i smanjenja dotoka ruskog gasa u Evropu. Zbog toga su strahovanja u vezi slabljenja potražnje i daljeg povećanja kamata u SAD pala u drugi plan, a rast cena se nastavlja i danas.

Na londonskom tržištu barel se prodaje po ceni od 107,7 dolara po barelu. Cena nafte na američkom tržištu je 98,63 dolara po barelu, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Američki institut za naftu saopštio je u utorak da su zalihe sirove nafte prošle nedelje pale za četiri miliona barela, četiri puta više nego su procenjivali analitičari, prenosi agencija Mina.

Cene nafte beleže nagle skokove od početka godine, dostigavši u martu u SAD najviši nivo u poslednjih 14 godina – 139 dolara po barelu – nakon što je rusko-ukrajinski sukob podstakao zabrinutost za snabdevanje, dok se potražnja oporavljala od pandemije.

Od tada na tržištima prevladava zabrinutost zbog usporavanja ekonomije i rastućih kamatnih stopa, uprkos prekidima snabdevanja u Libiji i Nigeriji i smanjenju dotoka ruskog gasa u Evropu.

Protok gasa kroz gasovod “Severni tok 1” u sredu je pao na petinu kapaciteta, a iz italijanske kompanije Eni je saopšteno da će primati manje količine od ruskog Gazproma.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 109,35 USD.

  • TINA

    28.7.2022 #1 Author

    Valjda ce se to regulisati

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.7.2022 #2 Author

    Kako je krenulo,nadam se da ce se dobro zavrsiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...