Cene "crnog zlata" variraju u uskom rasponu

Naftna tržišta beleže pad vrednosti barela

SvetVesti

22.8.2022 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naftna tržišta beleže pad vrednosti barela Naftna tržišta beleže pad vrednosti barela
Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su pale, jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija izazvati pad potražnje za... Naftna tržišta beleže pad vrednosti barela

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su pale, jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija izazvati pad potražnje za ovim energentom. Na jutarnjem trgovanju se i dalje kreću silaznom putanjom.

Prema podacima sa sajta OilPrice.com, cena barela na londonskom tržištu trenutno iznosi 95,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel 89,14 dolara.

Cene nafte se poslednjih dana kreću u uskom rasponu, jer situacija u najvećim svetskim ekonomijama nije zavidna, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Američka ekonomija tehnički je u recesiji, a recesija zbog energetske krize preti i evrozoni, dok se rast azijskih privreda, posebno kineske, usporava.

„Glavni izvor strahova trenutno su globalna recesija i slabljenje potražnje, s obzirom na slabe podatke iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), evrozone i Kine. Prisutni su znakovi usporavanja ekonomskog rasta, što bi moglo smanjiti potražnju za naftom“, navode analitičari kompanije PVM u osvrtu na situaciju na tržištima.

Trgovci se plaše i daljeg usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, jer se očekuje dodatno povećanje kamatnih stopa u SAD i evrozoni, s obzirom da centralne banke moraju suzbiti previsoku inflaciju.

Uz to, na cene negativno utiče i snažan dolar, jer zbog toga nafta postaje skuplja za kupce u drugim valutama.

Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 2,2 odsto na 108 bodova, što je najviša vrednost u više o mesec dana.

„Duži trend snažnog dolara predstavljao bi jednu od najvećih prepreka održivom rastu cena nafte”, rekao je Džim Riterbuš (Jim Ritterbusch) iz firme Ritterbusch and Associates.

S druge strane, podršku cenama pružio je snažan pad zaliha u SAD prošle nedelje, budući da su kompanije pronašle kupce u evropskim zemljama koje traže zamenu za rusku naftu uoči sankcija Evropske unije (EU) protiv Rusije, koje stupaju na snagu 5. decembra.

Američki izvoz skočio je na rekordnih pet miliona barela dnevno. „Računamo da će EU morati da zameni 1,2 miliona barela dnevno uvoza iz Rusije, sirovom naftom iz drugih regija“, navodi u belešci savetodavna kuća FGE.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svetske ekonomije od korona krize, od početka ove godine cene nafte su, najviše zbog rata u Ukrajini, porasle nešto više od 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...