Na međunarodnim tržištima vlada strah od globalne recesije

Cena Brent nafte porasla iznad 93 dolara

SvetVesti

18.8.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena Brent nafte porasla iznad 93 dolara Cena Brent nafte porasla iznad 93 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima spustile su se u sredu ispod 92 dolara. Razlog tome je strah trgovaca od globalne recesije koja bi oslabila... Cena Brent nafte porasla iznad 93 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima spustile su se u sredu ispod 92 dolara. Razlog tome je strah trgovaca od globalne recesije koja bi oslabila potražnju. Međutim, oscilacije na ovim tržištima ne prestaju, pa je na jutarnjem trgovanju cena barela ponovo iznad 93 dolara.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 91,97 dolara, ali se danas beleži rast na 93,47 dolara. Na američkom tržištu nafta je juče vredela 86,44 dolara. Danas barel WTI nafte vredi 87,78 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Tržišta je uzdrmao strah od recesije nakon što su podaci iz Sjedinjenih Američkih Država pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u julu na najniži nivo u gotovo godinu i po pod uticajem poskupljenja hipotekarnih kredita i građevinskog materijala, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce brine i slabljenje ekonomskih aktivnosti u Kini zbog strogih mera suzbijanja zaraze korona virusom.

Strah od recesije u sredu je dodatno podstaknut podacima iz Velike Britanije, koji su pokazali da je inflacija u julu skočila na 10,1 odsto, najviši nivo od februara 1982. godine, pojačavajući pritisak na domaćinstva.

„Tržište nafte nastoji da se otrese straha od recesije, ali nema baš puno znakova da bi se situacija uskoro mogla promeniti“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz kompanije PVM.

Silazni trend cena zaustavio je izveštaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha sirove nafte u SAD u toku prošle nedelje, za 448.000 barela. Zalihe benzina smanjene su, po njihovim podacima, za oko 4,5 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u utorak koštao barel korpe nafte njenih članica zbog islamskih praznika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...