Tržišta "crnog zlata" rastrzana između ekonomskih pokazatelja iz Kine i iranskog nuklearnog programa

Vrednost barela ponovo se kreće silaznom putanjom

SvetVesti

17.8.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost barela ponovo se kreće silaznom putanjom Vrednost barela ponovo se kreće silaznom putanjom
Cene nafte zadržale su se u utorak iznad 95 dolara, balansirajući između najave podsticaja kineskoj ekonomiji i nagoveštaja pomaka u pregovorima koji bi mogli... Vrednost barela ponovo se kreće silaznom putanjom

Cene nafte zadržale su se u utorak iznad 95 dolara, balansirajući između najave podsticaja kineskoj ekonomiji i nagoveštaja pomaka u pregovorima koji bi mogli utrti put pojačanom izvozu iranske nafte. Danas se beleži nagli pad.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromenjenoj ceni u odnosu na zatvaranje dan ranije, od 95,21 dolara, ali na jutarnjem trgovanju je ta cena pala na 92,28 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po ceni od 89,68 dolara, a na jutarnjem trgovanju trenutna vrednost je 86,57 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Trgovci su se fokusirali na ekonomske pokazatelje iz Kine.

Kineska centralna banka snizila je kamatne stope kako bi oživela potražnju i podstakla ekonomiju koja je neočekivano usporila u julu pod pritiskom slabije aktivnosti u industriji i maloprodaji u uslovima strogih epidemioloških ograničenja i stambene krize.

Državni mediji preneli su u utorak izjavu premijera Li Kećianga (Li Keqiang) da će Kina u razumnoj meri pojačati makropolitičku podršku ekonomiji.

Protivteža najavljenoj kineskoj podršci bili su pregovori o iranskom nuklearnom programu, budući da bi njihov uspeh mogao utrti put povratku iranske nafte na svetska tržišta.

EU analizira odgovor Irana na konačni predlog koji bi trebalo da spasi pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i konsultuje se sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), rekao je portparol EU.

Iran je na predlog odgovorio u ponedeljak uveče, ali nije objavio pojedinosti, a ćuti i Brisel, prenosi agencija Mina.

„Još se ne zna što je Iran poručio EU, a škakljive stavke mogle bi uticati na ishod pregovora o nuklearnom sporazumu“, rekao je analitičar UBS Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo).

Značajniji rast cijena zaustavila je prognoza vlade u Vašingtonu da će američka proizvodnja nafte iz škriljevca porasti u septembru na 9,049 miliona barela dnevno, najviši nivo od marta 2020. U Permskom basenu, najvećem nalazištu, dostignuće rekordnih 5,408 miliona barela dnevno.

U odvojenom izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), vrednost barela korpe nafte njenih članica u ponedeljak je iznosila 100,04 dolara.

  • MAJALG

    17.8.2022 #1 Author

    Konacno je nekim ustaljenim kontinuitetom krenula da pada cena nafte na trzistu, nadamo se da ce se taj trend nastaviti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.8.2022 #2 Author

    Samo trenutno…

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #3 Author

    Nije ni to konacno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...