Prema izveštaju Moody's Analytics

Globalne cene nafte padaće do 70 dolara za barel u 2024. godini

AnalizaSvetU fokusuVesti

16.8.2022 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Globalne cene nafte padaće do 70 dolara za barel u 2024. godini Globalne cene nafte padaće do 70 dolara za barel u 2024. godini
Očekuje se da će globalne cene nafte pasti na oko 70 dolara po barelu do kraja 2024. godine, ocenila je agencija Moody’s Analytics u... Globalne cene nafte padaće do 70 dolara za barel u 2024. godini

Očekuje se da će globalne cene nafte pasti na oko 70 dolara po barelu do kraja 2024. godine, ocenila je agencija Moody’s Analytics u svom najnovijem izveštaju o regionu Azije i Pacifika (APAC).

Podsećajući na poskupljenje nafte na 120 dolara za barel u junu i pad cene na 100 dolara u avgustu, Moody’s Analytics prognozira nastavak ovog trenda i pad cena na skoro 70 dolara krajem 2024. godine, prenosi Business Standard.

„Za velike uvoznike nafte iz APAC regiona, posebno za Singapur i Hong Kong, ovo će ublažiti pritisak na cene“, navedeno je u izveštaju Moody’s Analytics. Prema oceni agencije, uticaj povećanja cene nafte bio je različit za zemlje regiona APAC.

Za neto uvoznike energenata, kao što su Tajland, Japan, Južna Koreja ili Singapur, računi domaćinstava za energiju naglo su porasli. Istovremeno, u zemljama koje izvoze energiju, Indoneziji, Maleziji i Australiji, domaćinstva su bila bolje zaštićena, navedeno je u izveštaju.

Foto: Beta/AP

Veliki uvoznici tečnog prirodnog gasa, Tajvan, Japan, Južna Koreja, kao i Kina, posebno su osetljivi na nestabilnost cena. Istovremeno, veliki uvoznici uglja, Indija, Pakistan i Vijetnam, plaćaju više za ovo gorivo koje im je neophodno.

Iako poskupljenja energenata štete domaćinstvima i povećavaju globalne inflatorne pritiske, neki izvoznici iz APAC regiona imaju korist od rasta cena. Indonezija i Malezija, kao relativno veliki izvoznici nafte zarađuju više nego pre. Australija je profitirala od poskupljenja uglja i TPG-a.

Nasuprot njima, uvoznici energije kao što su Južna Koreja i Japan, doživeli su kolaps uslova trgovine, jer su uvozne cene znatno nadmašile cene izvoza. Povećani troškovi uvoza pritiskaju ključne valute u regionu, zbog rastućih razlika u kamatnim stopama u odnosu na SAD.

Izvor: Unsplash.com

Cene nafte pale su u ponedeljak nakon što su objavljeni kineski ekonomski podaci bili slabiji od očekivanih. Opet je pojačana zabrinutost od globalne recesije zbog koje bi bila smanjena potražnja za naftom. Cene su pale na najniži nivo od februara, prenosi Reuters.

Pad cena nastavljen je u utorak, a tokom ranog popodneva Brent naftom se trgovalo po ceni od 93,70 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI koštala 88,35 dolara za barel, prema podacima specijalizovane platforme za monitoring energetskog tržišta OilPrice.


Evropska unija pokušava da obnovi iranski nuklearni dogovor iz 2015. godine, koji bi omogućio ukidanje sankcija Teheranu i dozvolu za izvoz nafte na svetsko tržište, što bi trebalo da ojača ponudu i smanji pritisak na cene. Iran je odgovorio na predlog EU o obnovi dogovora u pisanoj formi.

Za obnovi nuklearnog sporazuma neophodna je saglasnost SAD, a za Vašington su navodno sporne tri tačke u odgovoru Teherana na predlog Brisela, kako prenosi Deutsche Welle, pozivajući se na iransku agenciju Irna. Američka strana, kako se navodi, spremna je na kompromis oko dva sporna pitanja, dok su ostale razlike oko garancija da će se dogovor dugoročno poštovati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...