Sinopec u poslednja dva meseca bio najveći kupac

Kineska kompanija smanjila kupovinu ruske nafte iz ekonomskih razloga

SvetVesti

19.8.2022 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineska kompanija smanjila kupovinu ruske nafte iz ekonomskih razloga Kineska kompanija smanjila kupovinu ruske nafte iz ekonomskih razloga
U julu je kineska kompanija Sinopec smanjila kupovinu ruske sirove nafte tipa ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean), jer su drugi kupci, uključujući Indiju, bili... Kineska kompanija smanjila kupovinu ruske nafte iz ekonomskih razloga

U julu je kineska kompanija Sinopec smanjila kupovinu ruske sirove nafte tipa ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean), jer su drugi kupci, uključujući Indiju, bili spremni da plate više cene.

Kako prenosi Nedelja, magazin Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, smanjenje kupovine ruske nafte od strane najvećeg azijskog prerađivača „crnog zlata“ Sinopec, sugeriše da je njegova ranija kupovina bila vođena ekonomskim, a ne političkim razlozima, prenosi Danas.

Kineske i indijske naftne kompanije povećale su uvoz ruske nafte u maju i junu, uprkos zapadnim sankcijama Rusiji, kao rezultat sukoba u Ukrajini, koji je preokrenuo globalnu trgovinu naftom.

Sinopec je bio u poslednja dva meseca najveći kupac ruske nafte, koja se ukrcava u luci Kuzmino na ruskom Dalekom istoku, preuzevši oko 20 miliona barela. Ta kompanija je dobila popuste od oko 20 dolara po barelu ispod cene bliskoistočnog referentnog Dubai brenda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...