Pitanje tranzita nafte kroz Ukrajinu

EU dozvolila Rusima da direktno plaćaju za „Družbu“

EUSvetU fokusuVesti

24.8.2022 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU dozvolila Rusima da direktno plaćaju za „Družbu“ EU dozvolila Rusima da direktno plaćaju za „Družbu“
Evropska unija dala je zeleno svetlo ovlašćenoj banci da izvršava direktna plaćanja za tranzit nafte u Evropu preko Ukrajine, saopštila je ruska kompanija za... EU dozvolila Rusima da direktno plaćaju za „Družbu“

Evropska unija dala je zeleno svetlo ovlašćenoj banci da izvršava direktna plaćanja za tranzit nafte u Evropu preko Ukrajine, saopštila je ruska kompanija za transport sirove nafte Transneft.

„Regulator u Briselu obavestio je našu banku, nakon situacije sa neizvršenjem plaćanja, da nam sada daju dozvolu da izvršimo sva potrebna plaćanja do kraja godine“, saopštila je kompanija Transneft, prenosi Russia Today.

Ranije u avgustu ukrajinska kompanija UkrTransNafta zaustavila je tranzit ruske nafte kroz naftovod „Družba“ zbog nemogućnosti Rusije da plati tranzitne takse zbog sankcija.

Transneft je saopštio da ponovo pokušava da uplati sredstva koja je uplatio 22. jula, kada uplata nije prošla.

Uplatu je odbila evropska korespondentna banka, pozivajući se na sankcije, zbog čega je novac posle šest dana vraćen na račun uplatioca. Kao rezultat toga, Mađarska, Slovačka i Češka same su platile tranzit. Osnov za odluku Brisela da dozvoli Rusima direktna plaćanja jeste što ruska nafta koja teče kroz cevovode nije predmet sankcija, za razliku od sirove nafte koja se prevozi morem.

Istovremeno, rafinerija nafte PCK u nemačkom gradu Švedu suočila bi se sa zatvaranjem ukoliko bi isporuke naftovodom „Družba“ bile prekinute, navodi Komersant, pozivajući se na Financial Times. Prema navodima tog izvora, rafinerija je očekivala da bi mogla da zameni snabdevanje naftom iz Poljske, ali je odbijena.

Razlog za odbijanje je što 54 odsto akcija rafinerije pripada ruskoj kompaniji Rosneft. Nemačka rafinerija sada pokušava da zameni rusku, naftom iz Kazahstana.

  • GOCA BG

    24.8.2022 #1 Author

    Sve im se vraca kao bumerang od uvodjenja sankcija Rusiji…

    Odgovori

  • TATJANA

    25.8.2022 #2 Author

    Samo da se zaustavi ovo ludilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...