Posledice najave novog smanjenja proizvodnje u OPEC+

Brent nafta ponovo skuplja od 100 dolara za barel

SvetVesti

24.8.2022 11:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Brent nafta ponovo skuplja od 100 dolara za barel Brent nafta ponovo skuplja od 100 dolara za barel
Cene nafte nastavile su da rastu u sredu pre podne, nakon što su u utorak porasle za oko četiri odsto, a pre toga je... Brent nafta ponovo skuplja od 100 dolara za barel

Cene nafte nastavile su da rastu u sredu pre podne, nakon što su u utorak porasle za oko četiri odsto, a pre toga je Saudijska Arabija nagovestila smanjenje proizvodnje nafte u okviru grupe zemalja okupljenih u OPEC+.

Cena nafte Brent popela se ponovo iznad psihološke granice od 100 dolara za barel, na oko 101,50 dolara, dok je američka sirova nafta WTI premašila cenu od 94,80 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

OPEC+ je spreman da smanji proizvodnju nafte kako bi ispravio nedavni pad cena nafte izazvan lošom likvidnošću tržišta fjučersa i makroekonomskim strahovima, koji su ignorisali izuzetno ograničenu fizičku ponudu sirove nafte, rekao je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, prenosi Reuters, pozivajući se na Bloomberg.

Cene nafte pale su letos na oko 95 dolara po barelu sa 120 dolara po barelu u junu. Ranije ove godine cena Brent nafte dostigla je maksimalnu vrednost od 147 dolara po barelu u martu, nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, ali to je bio odraz kratkotrajne panike tržišta.

Izvor: Statista

Pomenuti pad cena tokom leta izazvan je strahom od kineskog ekonomskog usporavanja i recesije na Zapadu. Saudijski ministar ocenio je da je tržište naftnih fjučersa upalo u „samostalni začarani krug veoma tanke likvidnosti i ekstremne nestabilnosti“, što čini troškove zaštite od rizika previsokim.

Bin Salman je takođe rekao da cene padaju na osnovu „nepotkrepljenih“ informacija o uništenju potražnje i konfuzije oko sankcija, embarga i ograničenja cena, koje su predložile SAD za rusku naftu. U međuvremenu, rizici od prekida u snabdevanju su i dalje visoki, a globalni rezervni kapacitet je veoma nizak, objasnio je on.

Saudijski ministar najavio je da će partneri u OPEC+, uključujući Rusiju, uskoro početi da rade na postizanju novog sporazuma o proizvodnji nafte posle 2022. godine. On nije naveo nikakve detalje u vezi sa tim.

Potencijalno smanjenje proizvodnje nafte u grupi OPEC+ možda neće biti neophodno, a u vezi je sa eventualnim povratkom iranske nafte na tržište, ukoliko Teheranu budu ukinute sankcije, odnosno ako bude obnovljen njegov nuklearni sporazum sa zapadnim zemljama.

  • GOCA BG

    24.8.2022 #1 Author

    Verujem da ce Teheranu ukinuti sankcije zbog celokupne situacije…

    Odgovori

  • IVAN

    25.8.2022 #2 Author

    Nikakvo iznenadjenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...