Investitori ne očekuju od OPEC+ povećanje proizvodnje

Nafta opet poskupela

SvetVesti

5.9.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nafta opet poskupela Nafta opet poskupela
Cena Brent nafte porasla je u ponedeljak za dva dolara po barelu, a cena američke nafte WTI za oko 1,7 dolara, zbog očekivanja investitora... Nafta opet poskupela

Cena Brent nafte porasla je u ponedeljak za dva dolara po barelu, a cena američke nafte WTI za oko 1,7 dolara, zbog očekivanja investitora da proizvođači nafte okupljenji u OPEC+ na satanku kasnije tokom dana neće odlučiti da povećaju proizvodnju, kako bi podržali cene.

Oktobarski fjučersi za naftu Brent premašili su cenu od 95 dolara po barelu, prvi put od početka septembra, dok se naftom WTI, po oktobarskim ugovorima trgovalo po ceni nešto većoj od 88,5 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Analitičari prognoziraju da će proizvođači nafte iz OPEC+, među kojima je i Rusija, najverovatnije zadržati proizvodnju na dosadašnjem nivou ili je možda smanjiti, kako bi održali dovoljno stabilne cene, usled poremećaja potražnje nastale ponovnim zatvaranjima u Kini, zbog širenja korona virusa.

Rusija, kao drugi po veličini svetski proizvođač nafte, navodno ne podržava smanjenje proizvodnje, pa je realnije očekivanje da će produkcija biti održana na postojećem nivou, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore lista Wall Street Journal.

Cene nafte pale su u poslednja tri meseca, nakon što su u martu dostigle višegodišnje maksimume, zbog zabrinutosti da bi povećanje kamatnih stopa i obuzdavanje Covid-19 u delovima Kine, najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, moglo da uspori globalni ekonomski rast i obori potražnju za naftom.

Trenutno su 33 grada u Kini delimično ili potpuno zatvorena zbog širenja korona virusa, a to utiče na više od 65 miliona stanovnika, prema procenama tamošnjih medija, dok se druga po veličini ekonomija u svetu, striktno pridržava politike nulte tolerancije Covid-19. Američka tržišta ostaju zatvorena u ponedeljak zbog državnog praznika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...