Centralna banka druge ekonomije Evrope snizila prognoze ekonomskog rasta za treće tromesečje

Nestabilnost i cene energenata zaustavile rast industrijske aktivnosti u Francuskoj

BankeEUNovacVesti

10.10.2022 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nestabilnost i cene energenata zaustavile rast industrijske aktivnosti u Francuskoj Nestabilnost i cene energenata zaustavile rast industrijske aktivnosti u Francuskoj
Ekspanzija francuske industrijske aktivnosti zaustavljena je zbog sve veće nestabilnosti i rasta cena energenata, navodi se u mesečnom izveštaju Banke Francuske. Anketa centralne banke... Nestabilnost i cene energenata zaustavile rast industrijske aktivnosti u Francuskoj

Ekspanzija francuske industrijske aktivnosti zaustavljena je zbog sve veće nestabilnosti i rasta cena energenata, navodi se u mesečnom izveštaju Banke Francuske.

Anketa centralne banke koja je obuhvatila 8.500 firmi pokazala je da je u septembru došlo do stabilizacije umesto do rasta, kako se ranije očekivalo. Preduzetnici u industriji očekuju još jednu stagnaciju u oktobru, a prijavljen je dalji njihovih gotovinskih pozicija zbog rastućih energetskih troškova, piše Bloomberg.      

Iako je u uslužnom sektoru situacija malo optimističnija, stopa rasta aktivnosti ovog meseca će biti niža, navodi se u anketi. Banka Francuske je snizila svoje prognoze ekonomskog rasta za treće tromesečje sa 0,3 na 0,25 odsto.

Francuska ekonomija je pokazala veću otpornost početkom jeseni, nakon snažnog rasta u drugom kvartalu. Međutim, nastavak rasta cena energenata pritiska fabričku proizvodnju i testira granice mera koje je donela vlada kako bi ublažila efekte povećanih troškova.

Statistička agencija Insee prošle nedelje je saopštila da očekuje da će se ekonomski rast vratiti na nulu u poslednjem tromesečju u godini. 

Guverner francuske centralne banke Fransoa Vileroj de Galo (Francois Villeroy de Galhau) je ostao pri prognozi banke za rast od 2,6 odsto ove godine, nakon čega se očekuje “jasno usporavanje“ u 2023. On je ponovio procenjeni raspon banke za 2023. između kontrakcije od 0,5 odsto i ekspanzije od 0,8 odsto, navodeći da će neizvesnost biti velika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...