Usporen rast cena u energetskom i uslužnom sektoru

Francuska u septembru beleži pad inflacije

BankeEUVesti

30.9.2022 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Francuska u septembru beleži pad inflacije Francuska u septembru beleži pad inflacije
Rast inflacije u Francuskoj je neočekivano usporen, što delimično menja sliku o ekonomijama Starog kontinenta u trenucima dok Evropska centralna banka odlučuje da li... Francuska u septembru beleži pad inflacije

Rast inflacije u Francuskoj je neočekivano usporen, što delimično menja sliku o ekonomijama Starog kontinenta u trenucima dok Evropska centralna banka odlučuje da li će ponovo podići kamatne stope.

Potrošačke cene u drugoj najvećoj ekonomiji evrozone u septembru su porasle za 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali su niže u odnosu na avgust ove godine, kada su dostigle 6,6 odsto. Ekonomisti su procenili da je inflacija stabilna, piše Bloomberg.

Podaci iz Francuske prate iznenadno usporavanje inflacije u Španiji. S druge strane, beleže se veliki skokovi u Nemačkoj i Holandiji, u kojoj su cene porasle za 17,1 odsto. Očekuje se da će brojke u evrozoni, kojoj pripada 19 nacija, pokazati ubrzavanje rasta inflacije do rekordnih 9,7 odsto.

Ova očitavanja će biti odlučujući faktor u trenutku kada ECB bude razmatrala da li da ponovo podigne kamatne stope za 75 procentna poena. Odluku u vezi sa ovom izmenom glavna monetarna institucija u Evropi doneće 27. oktobra.

Podaci o inflaciji koje je objavila agencija Insee pokazuju usporavanje u energetskom i uslužnom sektoru, dok se cene hrane ubrzano rastu.

Odvojeni izveštaj ove agencije pokazao je da je potrošačka aktivnost u avgustu bila nepromenjena u odnosu na jul, uzimajući u obzir da je rast izdataka za industrijska dobra nadoknadio pad potrošnje u prehrambenom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...