Odluka usledila nakon što je predsednik SAD tražio od Saudijske Arabije povećanje proizvodnje

Američka ministarka finansija osudila odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte

SvetVesti

10.10.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američka ministarka finansija osudila odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte Američka ministarka finansija osudila odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte
Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen (Janet Yellen) ocenila je da će odluka da kartel proizvođača nafte OPEC+ smanji proizvodnju za dva miliona... Američka ministarka finansija osudila odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen (Janet Yellen) ocenila je da će odluka da kartel proizvođača nafte OPEC+ smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno štetiti globalnoj ekonomiji, a posebno zemljama u razvoju.

„Mislim da odluka koju je doneo OPEC+ ne pomaže i nije mudra. Neizvesno je kakve će efekte imati, ali izvesno je da je, po mom mišljenju, neprikladna u okolnostima u kojima se nalazimo. Brinem zbog problema u kojima će se naći ekonomije u razvoju“, izjavila je Jelen, prenosi Danas.

Prošle srede je kartel koji okuplja 13 zemalja proizvođača nafte odlučio da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra. Analitičari smatraju da je Rusija imala presudnu ulogu u ovoj odluci kao član OPEC+, odnosno zemlja koja sarađuje sa tom organizacijom.

Zanimljivo je i da ova odluka dolazi nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) u julu bio u poseti Saudijskoj Arabiji, najuticajnijem članu OPEC+ tražeći da povećaju proizvodnju, što bi smanjilo cenu nafte, pa se ova odluka percipira kao razlaz između SAD i saudijske kraljevske porodice.

Prema pisanju američkih medija, smanjenje cene nafte Bajdenu je bilo važno i kako bi se spustile cene goriva u SAD pred izbore za Kongres u novembru, ali i da bi se smanjili prihodi Rusije.

Nakon pada cene sirove nafte tipa brent na ispod 80 dolara za barel krajem septembra, cena se vratila u petak na 98 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...