Aktivnije se trgovalo barelima sa rokovima isporuke u decembru

Veće snabdevanje spustilo cene nafte ispod 88 dolara

NovacSvetVesti

1.10.2022 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Veće snabdevanje spustilo cene nafte ispod 88 dolara Veće snabdevanje spustilo cene nafte ispod 88 dolara
Cene nafte skliznule su na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara, pod pritiskom vesti da su vodeći proizvođači znatno povećali snabdevanje u septembru. Na londonskom... Veće snabdevanje spustilo cene nafte ispod 88 dolara

Cene nafte skliznule su na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara, pod pritiskom vesti da su vodeći proizvođači znatno povećali snabdevanje u septembru.

Na londonskom tržištu u petak cena barela u ugovorima s rokovima isporuke u novembru, koji su istekli istog dana, bila je nakon podneva niža 52 centa nego na zatvaranju prethodnog dana i iznosila je 87,97 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u decembru, čija je cena pala 1,34 dolara, na 85,84 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara nižoj ceni, od 79,9 dolara.

Cene su pale nakon podneva pod uticajem vesti da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) porasla u septembru na najvišu vrednost od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje, prema Reutersovim obračunima.

„Barijeru cenama predstavljao je i jaki dolar i stabilizacija evropskog tržišta deonica“, rekao je analitičar UBS-a Đovani Staunov (Giovanni Staunovo).

Jaki dolar smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, što znači i slabiju potražnju.

Značajniji pad cena zakočio je strah da će podignute kamatne stope u velikim ekonomijama izazvati recesiju i signali OPEC-a da bi naredne sedmice mogli doneti odluku o smanjenju snabdevanja.

„Promjene cena postale su norma, budući da tržišni igrači balansiraju između zabrinutost za globalnu ekonomiju i najava mogućeg smanjenja snabdevanja naftom“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz brokerske kuće PVM.

OPEC i njegovi saveznici odlučivaće 5. oktobra o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milion barela dnevno.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena zbog pada cena pod uticajem straha od posustajanja ekonomija i podizanja kamatnih stopa.

Predviđaju istovremeno talas kupovina zbog priprema Rusije za pripajanje četiri ukrajinske regije, koje bi zapadne zemlje mogle podstaknuti da strože sankcije Moskvi, uključujući i nove prepreke ruskom izvozu energenata.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak porasla 2,49 dolara na 92,76 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.