Strah od recesije, inflacija i jačanje dolara smanjili potražnju

Nafta najjeftinija od januara

SvetVesti

26.9.2022 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nafta najjeftinija od januara Nafta najjeftinija od januara
Cene nafte nastavile su da padaju u ponedeljak, dostižući najniže niove od januara i produžujući višenedeljno slabljenje, podstaknuto strahom od nadolazeće globalne recesije, visokim... Nafta najjeftinija od januara

Cene nafte nastavile su da padaju u ponedeljak, dostižući najniže niove od januara i produžujući višenedeljno slabljenje, podstaknuto strahom od nadolazeće globalne recesije, visokim stopama inflacije i jačanjem dolara, što je uticalo na smanjenje potražnje.

Cena referentne nafte Brent pala je u ponedeljak ujutru ispod 85 dolara za barel prvi put od januara, nakon što je izgubila više od 1,5 odsto vrednosti, ali se kasnije popela na 85,70 dolara za barel. Prema podacima specijalizovanog portala OilPrice, američkom sirovom naftom WTI u ponedeljak tokom ranog popodneva trgovalo se po ceni od 78,40 dolara za barel. Reč je o oktobarskim ugovorima.

Pad cena doveo je u petak obe vrste nafte na najniže nivoe cena od januara, prenosi Forbes. Pored visoke inflacije, straha od recesije i jačanja dolara, na pad potražnje utiču i stroga ograničenja protiv širenja korona virusa u Kinu, najvećem svetskom potrošaču energije.

Uticaj rata u Ukrajini dugo je držao cene nafte na visokom nivou, uprkos širenju straha od recesije, ali od petka prevladava ovo drugo. Analitičari prognoziraju da će poslednji kvartal tekuće godine biti nestabilan i neizvestan, a tržište će se uskoro suočiti i sa uticajem evropskog embarga na uvoz nafte iz Rusije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...