Očekuje se da će izveštaji pokazati rast zaliha "crnog zlata" u SAD

Vrednost nafte na svetskim tržištima ponovo varira

SvetVesti

21.9.2022 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost nafte na svetskim tržištima ponovo varira Vrednost nafte na svetskim tržištima ponovo varira
Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su pale ispod 91 dolara jer su ulagači zabrinuti zbog mogućnosti da podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim... Vrednost nafte na svetskim tržištima ponovo varira

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su pale ispod 91 dolara jer su ulagači zabrinuti zbog mogućnosti da podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izazove recesiju koja će prigušiti potražnju za naftom. Na jutarnjem trgovanju cena barela Brent nafte je ponovo iznad 92 dolara.

Prema podacima sa sajta OilPrice.com, na londonskom tržištu cena barela trenutno iznosi 92,38 dolara. Na američkom tržištu WTI nafta se prodaje po ceni od 85,63 dolara.

Trgovci pažnju usmeravaju na sednicu američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed), koja se sprema danas da ponovo podigne kamatne stope, verovatno za tri četvrtine procentnog poena, kako bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja prigušiće ekonomski rast i potražnju za naftom, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ovakva očekivanja u vezi sa kamatnim stopama idu naruku dolaru, koji se u utorak zadržao blizu najvišeg nivoa u protekle dve decenije, dodatno prigušujući potražnju za naftom zbog smanjene kupovne moći tržišnih aktera s ostalim valutama.

Dok Sjedinjene Američke Države i evrozona zaoštravaju monetarnu politiku, a kineska centralna banka je u utorak potvrdila važeće kamatne stope, balansirajući između podrške posustaloj ekonomiji i slabljenja juana.

Britanska centralna banka objaviće odluku o kamatnim stopama u četvrtak.

Na rast cena nafte u utorak su uticala i očekivanja da će najnoviji izveštaji pokazati rast zaliha u SAD, za oko dva miliona barela, prema anketi koju je sproveo Reuters.

Pritisak stvara i plan Ministarstva energetike SAD o prodaji do deset miliona barela nafte iz strateških rezervi sa rokom isporuke u novembru. Ministarstvo je time produžilo rokove u planu o prodaji ukupno 180 miliona barela iz zaliha kako bi se obuzdao rast cena goriva.

Značajniji pad cena zakočili su znakovi ograničenog snabdevanja. Tako je dokument Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica pokazao je da je grupa u avgustu proizvela 3,583 miliona barela dnevno manje nego što je planirano, odnosno oko 3,5 odsto globalne potražnje.

Snabdevanje koči i zastoj u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, kojim bi bio obnovljen iranski izvoz nafte.

Iz OPEC-a je odvojeno saopšteno da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedeljak pojeftinio 50 centi, na 95,2 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...