IEA predviđa da će potražnja stagnirati u četvrtom tromesečju

Cena nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar

NovacSrbijaVesti

17.9.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 21

Cena nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar Cena nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar
Cene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima i prekoračile 91 dolar, podržane pogoršanim izgledima za dogovor o iranskom nuklearnom programu koji bi trebalo... Cena nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar

Cene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima i prekoračile 91 dolar, podržane pogoršanim izgledima za dogovor o iranskom nuklearnom programu koji bi trebalo da pomogne obnovi iranskog izvoza.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla je u petak 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,52 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u minusu 3,26 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi višoj ceni, od 85,47 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u minusu 3,38 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je u četvrtak umirila vest da su sindikati u američkim železnicama nakon dogovora s poslodavcima odustali od štrajka koji je mogao izazvati poremećaje u snabdevanju gorivom i hranom širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i u drugim zemljama. Dogovor je spustio cene dizela i benzina u SAD-u.

Trgovce brinu i znakovi da se američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) sprema podići ključne kamatne stope, možda i za puni postotni bod, budući da bi to značilo slabiji ekonomski rast i potražnju za naftom.

Foto: Pixabay.com

„I Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka upozorili su da bi globalna ekonomija u narednoj godini mogla pasti u recesiju. To je loša vest za naftnu potražnju i nadovezuje se na procenu IEA-e o naftnoj potražnji“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će potražnja stagnirati u četvrtom tromesečju zbog slabijih izgleda za potražnju u Kini.

Drugi analitičari istaknuli su izjavu iz američkog kabineta da su male šanse da će tražiti punjenje strateških naftnih rezervi pre završetka naredne godine. Rezerve su se ispraznile zbog prodaja kojima je Vašington nastojao sniziti cene.

Podršku cenama pružili su u petak sve slabiji izgledi za uspešan završetak pregovora o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebalo da pomogne obnovi iranskog izvoza nafte.

To bi značilo oskudnije snabdevanje, s obzirom na najave mogućeg smanjenja proizvodnje članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika i najave Rusije da bi mogla obustaviti izvoz nafte grupi najrazvijenijih zemalja sveta G7 koja joj planira ograničiti cenu.

EU planira krajem ove godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima i Nemačka je preuzela kontrolu nad rafinerijom nafte PCK Schwedt, u većinskom vlasništvu ruskog Rosnefta.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 27 centi, na 97,3 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...