Rublja oslabila, dolar ojačao

Mobilizacija u Rusiji uznemirila finansijska tržišta

BerzaNovacSvetVesti

21.9.2022 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 4

Mobilizacija u Rusiji uznemirila finansijska tržišta Mobilizacija u Rusiji uznemirila finansijska tržišta
Ruska rublja oslabila je u sredu u odnosu na dolar, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji. Istovremeno, dolar... Mobilizacija u Rusiji uznemirila finansijska tržišta

Ruska rublja oslabila je u sredu u odnosu na dolar, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji. Istovremeno, dolar je ojačao za 0,5 odsto u odnosu na korpu valuta, a vrednost evropskih akcija je oslabila.

Rublja je oslabila za 2,3 odsto u odnosu na dolar, sa 61,97 na 62,61, što je njen najslabiji kurs od 1. avgusta, prenosi Reuters. Ruska valuta oslabila je u odnosu na evro za 1,5 odsto na 61,50, a cena sirove nafte Brent porasla je za 2,3 procenta.

Indeks koji prati vrednost američke valute, ojačao je za 0,5 odsto u jutarnjem trgovanju. Evro je oslabio za 0,7 odsto, a britanska funta je izgubila 0,4 odsto vrednosti u odnosu na dolar. Jedino je japanski jen blago ojačao u odnosu na dolar, koji se smatra utočištem i obično jača tokom geopolitičkih turbulencija.

Kao dodatni znak nemira na finansijskim tržištima, panevropski berzanski indeks Stoxx 600 oslabio je za 0,3 odsto na početku trgovanja, francuski CAC 40 izgubio je 0,8 vrednosti, a nemački DAX za jedan odsto. Fjučersi koji prate S&P 500 na Wall Streetu pali su za 0,2 odsto, prenosi Financial Times.

Vrednost akcija na Moskovskoj berzi oslabila je u utorak za više od dva odsto, nakon nagoveštaja da bi Rusija mogla da proglasi mobilizaciju, prenosi Newsweek. Moskva je takođe najavila održavanje referenduma na ukrajinskim teritorijama koje drži pod kontrolom. Građani koji tamo žive trebalo bi da se izjasne da li su za priključenje tih teritorija Rusiji.

Foto: Wikipedia.org

Pomeranja na tržištu prethode i objavi odluke američkog Feda, od koga se očekuje da će kasnije u sredu podići svoje ključne kamatne stope za dodatnih 0,75 odsto. Bilo bi to treće povećanje kamatnih stopa za 0,75 procenata zaredom, u okviru napora američke centralne banke da obuzda najveću inflaciju u poslednje četiri decenije.

Putin je u sredu ujutru objavio dekret o delimičnoj mobilizaciji, što je korak ka novoj eskalaciji sukoba u Ukrajini. Ruski predsednik upozorio je zapadne zemlje da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog oružanog arsenala ukoliko Zapad bude nastavio sa „nuklearnom ucenom“.

Putin je istakao da „to nije blefiranje“, kao i da se Rusija ne bori protiv Ukrajine, nego protiv „kolektivnog Zapada“. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu precizirao je da će biti mobilisano oko 300.000 rezervista, kao i da je reč o ljudima sa vojnim iskustvom.

Šojgu je naveo da redovni vojni obveznici neće biti poslati da se bore u Ukrajini. „Ne govorimo o mobilizaciji bilo kojih studenata. Oni mogu mirno da nastave da idu na nastavu“, rekao je Šojgu.

Putin je potvrdio da će pripadnici rezervnog sastava proći obuku nakon mobilizacije, pre nego što budu upućeni na front.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...