Posledice ratnih razaranja

Pad BDP-a Ukrajine 37 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

9.9.2022 08:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad BDP-a Ukrajine 37 odsto u drugom kvartalu Pad BDP-a Ukrajine 37 odsto u drugom kvartalu
Ukrajinska ekonomija oslabila je za 37 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, usled kolapsa izazvanim ratom tokom kojeg su stradali infrastruktura, izvoz i potrošnja.... Pad BDP-a Ukrajine 37 odsto u drugom kvartalu

Ukrajinska ekonomija oslabila je za 37 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, usled kolapsa izazvanim ratom tokom kojeg su stradali infrastruktura, izvoz i potrošnja.

Posle pada BDP-a za 15 procenata u prvom kvartalu, krah privrede u periodu od aprila do juna posledica je uništenja u ratu. Petina zemlje nalazi se pod ruskom okupacijom, ključni izvozni sektori su ugušeni, a vlada sa teškoćama finansira vojne napore.

Ukrajinska centralna banka, koja je zadržala referentnu kamatnu stopu na 25 odsto, navela je da perspektiva oporavka zavisi od završetka aktivne faze rata, prenosi Bloomberg. U zavisnosti od obnavljanja rada luka, centralna banka je saopštila da bi rast mogao da bude nastavljen iduće godine.

Ministarstvo ekonomije u Kijevu navelo navelo je da su se prvi pozitivni signali pokazalu u avgustu, kada je delimično uspostavljen izvoz žitarica iz crnomorskih luka, kao i da je na delu teritorije obavljena žetva. Pad BDP-a za celu 2022. godinu mogao bi da dostigne 33 odsto, procenilo je Ministarstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...