Rekordna tranša američke pomoći Kijevu

SAD najavile tri milijarde dolara vrednu isporuku oružja Ukrajini

SvetVesti

25.8.2022 15:46 Autor: Vladimir Jokanović 4

SAD najavile tri milijarde dolara vrednu isporuku oružja Ukrajini SAD najavile tri milijarde dolara vrednu isporuku oružja Ukrajini
Američko Ministarstvo odbrane najavilo najveću vojnu pomoć Ukrajini do sada, u iznosu oko tri milijarde dolara, u okviru vladine Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini... SAD najavile tri milijarde dolara vrednu isporuku oružja Ukrajini

Američko Ministarstvo odbrane najavilo najveću vojnu pomoć Ukrajini do sada, u iznosu oko tri milijarde dolara, u okviru vladine Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI). Novi paket američke pomoći, najavljen je u sredu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

„SAD su posvećene podršci narodu Ukrajine koji nastavlja borbu za odbranu svog suvereniteta“, navedeno je u saopštenju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kojim je najavio paket vojne pomoći, ističući „gorko-slatku“ godišnjicu nezavisnosti Kijeva, prenosi Reuters.

Rekordna tranša pomoći u okviru programa USAI, uključuje: šest dodatnih naprednih raketnih sistema zemlja – vazduh, tipa NASAMS sa dodatnom municijom, do 245.000 projektila artiljerijske municije 155 milimetara, do 65.000 minobacačkih projektila kalibra 120 milimetara i 24 protivartiljerijska radara, saopštilo je američko Ministarstvo na svom zvaničnom internet sajtu.

Isporuka uključuje i bespilotne sisteme Puma (UAS) i opremu za podršku za Scan Eagle UAS sisteme, vazdušne sisteme Vampire protiv bespilotnih letelica, laserski navođene raketne sisteme, kao i finansiranje obuke i održavanja opreme.

SAD su usmerile više od 13,5 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od januara prošle godine, a ukupno 15,5 milijardi od 2014. godine. Američko Ministarstvo odbrane istaklo je da nastavlja da sarađuje sa Ukrajinom, kako bi zadovoljilo njene trenutne i dugoročne potrebe za bezbednosnom pomoći.

  • Jovana24

    25.8.2022 #1 Author

    Tako to ide, napravi se sukob da bi se prodavalo oruzje.. Pomoc, malo sutra.

    Odgovori

    • GAGA

      25.8.2022 #2 Author

      Ma kakva pomoc, to je cista trgovina

      Odgovori

  • TATJANA

    26.8.2022 #3 Author

    Treba iskooristiri oruzje

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    26.8.2022 #4 Author

    Mozda je za Bajdena i Ameriku godišnjica slatka jer su napravili haos u Ukrajini i svetu ali za ukrajinski narod je i te kako gorka pogotovo za one koji su ostali bez domova i svojih voljenih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...