Berlin najavljuje jačanje doprinosa NATO snagama

Nemačka želi da ima najjaču vojsku u Evropi

SvetVesti

13.9.2022 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nemačka želi da ima najjaču vojsku u Evropi Nemačka želi da ima najjaču vojsku u Evropi
Nemačka mora da preuzme vodeću vojnu ulogu u Evropi, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) naglašavajući da je rat u... Nemačka želi da ima najjaču vojsku u Evropi

Nemačka mora da preuzme vodeću vojnu ulogu u Evropi, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) naglašavajući da je rat u Ukrajini promenio strateško razmišljanje Berlina. Rat je povećao pritisak na Nemačku da pojača svoj doprinos zapadnom vojnom savezu, uprkos istorijskim rezervama u pogledu ratovanja.

Lambert tvrdi da Berlin to čini iz razloga „koji imaju veze sa našom veličinom, našom geografskom lokacijom, našom ekonomskom moći, ukratko, našom snagom. To nas čini vodećom silom, sviđalo se to nama ili ne, i u vojnom smislu“, prenosi Financial Times. Ona je rekla da će SAD ostati glavni zaštitnik Evrope i da ne može da postoji zamena za američko nuklearno odvraćanje u doglednoj budućnosti.

Nemačka ministarka ocenila je da porast tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana i okretanja SAD ka azijsko-pacifičkom regionu znači „od nas se traži da učinimo više nego ranije za Evropu“, kao i da je „Nemačka spremna da pruži odlučujući doprinos pravednoj podeli tereta“. Lambert je priznala da su nemački zločini iz nacističke ere i rat razaranja od 1939. do 1945. godine pretvorili „skepticizam o vojsci u neku vrstu vrline“.

Ona je ponovila reči nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Sholz) da Berlin mora da ispuni cilj NATO o trošenju dva procenta BDP-a na odbranu „na duži rok“, a ne samo u narednih nekoliko godina. „Moramo da izbegnemo situaciju u kojoj za nekoliko godina ne možemo da priuštimo održavanje opreme koju sada kupujemo“, rekla je ona, dodajući da je plan da Nemačka do u narednih desetak godina formira tri borbeno spremne divizije.

Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev rekao je da je Berlin prešao crvenu liniju kada je počeo da isporučuje Ukrajini smrtonosno oružje sopstvene proizvodnje, prenose Ria Novosti. „Sama činjenica snabdevanja ukrajinskog režima oružjem nemačke proizvodnje, koje se koristi ne samo protiv ruskih vojnika, već i protiv civila u Donbasu, je crvena linija koju nemačke vlasti nisu smele da pređu“, rekao je Nečajev.

On je ukazao na moralnu i istorijsku odgovornost Nemačke prema ruskom narodu zbog Drugog svetskog rata. Nečajev je ocenio da je proces posleratnog pomirenja između naroda Nemačke i Rusije sada „nagrižen“. Ruski diplomata se oglasio povodom najave Šolca da će uskoro isporučiti Kijevu najnovije sisteme protivvazdušne odbrane. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da se zemlje NATO „igraju vatrom“ isporučujući Ukrajini naoružanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...