upućen apel ministarstvu ekonomije i regulatornom telu

Ukrajina zatražila od Nemačke da isključi gasovod Severni tok 1

BiznisEUFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

28.5.2022 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Ukrajina zatražila od Nemačke da isključi gasovod Severni tok 1 Ukrajina zatražila od Nemačke da isključi gasovod Severni tok 1
Generalni direktor kompanije GTS Operator Ukrajine Sergej Makogon, saopštio je da je tražio od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto... Ukrajina zatražila od Nemačke da isključi gasovod Severni tok 1

Generalni direktor kompanije GTS Operator Ukrajine Sergej Makogon, saopštio je da je tražio od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

„Zajedno sa Naftogaz-om uputili smo apel nemačkom Ministarstvu ekonomije i nemačkom regulatoru vezan za obustavu Severnog toka 1“, rekao je Makogon.

On je kazao da vidi da razlozi na osnovu kojih je Severni tok 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti, prenosi Mina pozivajući se na Nezavisne novine.

„I zahtevamo da nemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1“, rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Rusije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim rečima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umesto preko Severnog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava.

Savetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal kazala je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim rečima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje Evropske unije uvele su pet paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

  • orvel i haksli

    28.5.2022 #1 Author

    “ „I zahtevamo da nemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1“, rekao je Makogon „…
    “ Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim rečima, nešto moglo da se dogodi.“…..Rodila se nova svetska sila ili je to samo “ glas amerike“..ili esencija demokratije …hmmm

    Odgovori

  • MAJALG

    28.5.2022 #2 Author

    Sve sto govori ili “zahteva“ Ukrajina je samo glas Amerike i njihovih mocnika koji upravljaju sa politickom scenom Ukrajine.

    Odgovori

  • TATJANA

    28.5.2022 #4 Author

    Zelenski izjavljuje da je razgovar sa Putinom jedino resenje, nadamo se da ce i doci do razgovora

    Odgovori

    • LJUBIŠA

      29.5.2022 #5 Author

      Zelenski je samo loš glumac sa unapred dodeljenom ulogom.

      Odgovori

  • kaćica

    28.5.2022 #6 Author

    Samo izmisljaju nove nevolje.

    Odgovori

  • STRELAC

    28.5.2022 #7 Author

    Dokle ce bre vise ovi da zahtevaju???

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.5.2022 #8 Author

    Sta li ce Amerika sledece da trazi u ime Ukrajine…

    Odgovori

  • GAGA

    29.5.2022 #9 Author

    Nista od tog posla, Nemacka nema rezervnu varijantu

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #10 Author

    Neće to Nemačka uraditi jer Ukrajina traži veće će to učiniti kada Amerika bude zatražila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...