Nastavlja se rast cena "crnog zlata"

Barel Brent nafte dostigao vrednost iznad 91 dolara

SvetVesti

5.10.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Barel Brent nafte dostigao vrednost iznad 91 dolara Barel Brent nafte dostigao vrednost iznad 91 dolara
Cene nafte porasle su u utorak prema 91 dolara, podstaknute signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno da smanje snabdevanje, a oslonac su im... Barel Brent nafte dostigao vrednost iznad 91 dolara

Cene nafte porasle su u utorak prema 91 dolara, podstaknute signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno da smanje snabdevanje, a oslonac su im bile i ocene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.

Kako se navodi na sajtu OilPrice.com, trenutna cena Brent nafte iznosi 91,59 dolara, dok vrednost barela teksaške WTI nafte 86,27 dolara.

Trgovci su fokusirani na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, na kojem će se razgovarati o proizvodnoj politici, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Čini se da se OPEC+ sprema da na sastanku u sredu donese odluku o smanjenju proizvodnje za više od milion barela dnevno, navode izvori iz naftnog kartela.

Neke članice mogle bi povrh toga i dobrovoljno na tržište da izbace manje barela, pa bi se snabdevanje smanjilo najviše od početka pandemije korona virusa.

Tržište već sada teško drži korak sa snažnom potražnjom, s obzirom na nedostatak ulaganja, upozoravaju analitičari i direktori energetskih kompanija.

„Očekujemo značajno smanjenje, koje ne samo da bi snizilo fizičke fundamente, već bi istovremeno poslalo važan signal tržištu“, naveli su u belešci iz kompanije Fitch Solutions.

Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEC+ doneti odgovarajuću odluku koja će garantovati snabdevanje energijom i uvažiti interese i proizvođača i potrošača.

„Uprkos svemu što se događa s ratom u Ukrajini, OPEC+ nikada nije bio jači i učiniće sve što je potrebno kako bi osigurao podršku cenama na sadašnjem nivou“, rekao je Edvard Moja (Edward Moya) iz OANDA.

Zabrinutost za snabdevanje podstiče i izjava višeg zvaničnika američkog ministarstva finansija koji je poručio da će sankcije grupe G7 Rusiji biti sprovedene u tri etape. U prvoj fazi meta će biti nafta, u drugoj dizel, a u trećoj jeftiniji derivati.

Sankcije G7 i EU trebalo bi da stupe na snagu 5. decembra.

Vodeći trgovci naftom utvrdili su u utorak na Argusovoj evropskoj konferenciji o sirovinama u Ženevi da ekonomske teškoće još nisu značajno smanjile svetsku potražnju za naftom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...