Najveća pitanja su izgledi potražnje i rusko snabdevanje

Cena nafte iznad 89 dolara

SvetVesti

4.10.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte iznad 89 dolara Cena nafte iznad 89 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima početkom ove nedelje porasle su prema 89 dolara, nakon što su vodeći proizvođači nagovestili da bi mogli smanjiti snabdevanje.... Cena nafte iznad 89 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima početkom ove nedelje porasle su prema 89 dolara, nakon što su vodeći proizvođači nagovestili da bi mogli smanjiti snabdevanje.

Prema podacima koje objavljuje OilPrice.com, cena barela Brent nafte porasla je na 89,65 dolara, dok se teksaškom WTI naftom trguje po ceni od 84,15 dolara.

Tržišta su na početku nedelje uzdrmale tvrdnje izvora u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i u grupi njihovih saveznika da se uoči sastanka sredinom sedmice razmatra smanjenje proizvodnje za više od milion barela dnevno, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Brojka ne uključuje dodatno dobrovoljno smanjenje u pojedinim članicama, rekao je izvor iz OPEC-a.

Grupa bi time podstakla cene koje su u letnjim mesecima pale zbog slabije potražnje u Kini i okruženju usled strogih mera suzbijanja korona virusa i strahovanja da će podignute kamatne stope u velikim ekonomijama izazvati recesiju i naškoditi potražnji.

Dodatno zatezanje cena u proteklim mesecima izazvalo je jačanje dolara, koji je smanjivao kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

„Pozadinu ovonedeljnog sastanka obeležava nesigurnost, ali fundamenti nafte relativno su zdravi“, rekao je Piter Mekneli (Peter McNally) iz investicijsko-istraživačke kompanije Third Bridge.

On je dodao da su dva najveća pitanja izgledi potražnje i šta će biti s ruskim snabdevanjem nakon što 5. decembra na snagu stupi zabrana Evropske unije.

U julu je OPEC+ proizvodila gotovo tri miliona barela dnevno manje nego što je dogovoreno zbog sankcija i slabih investicija koje su članicama ograničile kapacitete, navela su dva izvora iz proizvođačke grupe.

Iz OPEC-a je odvojeno saopšteno da je prošli petak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 42 centa, na 92,34 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...