Jačanje dolara koči potražnju za naftom

Vrednost nafte pala ispod 88 dolara

SvetVesti

29.9.2022 10:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte pala ispod 88 dolara Vrednost nafte pala ispod 88 dolara
Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, budući da su u fokusu trgovaca bili smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu... Vrednost nafte pala ispod 88 dolara

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, budući da su u fokusu trgovaca bili smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu zbog uragana Ijana i pad zaliha, umesto jačanja dolara koje koči potražnju.  Na jutarnjem trgovanju cena je niža za skoro 1,8 odsto.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, barelom Brent nafte trenutno se trguje po ceni od 87,73 dolara. Cena teksaške WTI nafte iznosi 80,62 dolara.

Trgovci su se fokusirali na približavanje uragana Ijana i na zaustavljanje proizvodnje oko 190.000 barela nafte dnevno u Meksičkom zalivu ili 11 odsto ukupne proizvodnje u toj regiji, prema američkom regulatoru za sigurnost i zaštitu okoline.

Podsticaj cenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, skromnih 215.000 barela, prema vladinom izveštaju. Smanjile su se i zalihe benzina, i to 2,4 miliona barela.

Izvještaj pokazuje i veći obim isporuka derivata, signalizirajući oporavak potražnje. Aktivnosti prerade blago su smanjene, ali stopa njihove iskorišćenosti od 90,6 odsto još uvek je na najvišem nivou za ovo doba godine od 2014, zahvaljujući snažnoj domaćoj i stranoj potražnji.

Pad zaliha i smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu potisnuli su u drugi plan jačanje dolara, koji je u sredu, zbog straha da bi podignute kamatne stope u brojnim velikim ekonomijama mogle izazvati recesiju, dostigao novi najviši nivo u 20 godina u odnosu na ostale valute.

Jačanje dolara koči potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u utorak koštao barel korpe nafte njenih članica. U ponedeljak je pojeftinio 3,17 dolara, na 89,5 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...