Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja izazvati recesiju

Cene nafte na svetskim tržištima pale ispod 87 dolara

NovacSvetVesti

24.9.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Cene nafte na svetskim tržištima pale ispod 87 dolara Cene nafte na svetskim tržištima pale ispod 87 dolara
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 87 dolara, odražavajući strahovanja investitora da će podignute kamatne stope u Evropi i Sjedinjenim... Cene nafte na svetskim tržištima pale ispod 87 dolara

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 87 dolara, odražavajući strahovanja investitora da će podignute kamatne stope u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izazvati recesiju i zaustaviti potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cena barela je u petak bila niža 3,74 dolara i iznosila je 86,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,98 dolara nižoj ceni od 79,51 dolar, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Trgovci su se ove sedmice usredsredili na sednice centralnih banaka u SAD-u i Evropi koje su već signalizirale da će podići kamatne stope kako bi zaustavile snažan rast potrošačkih cena.

Američki Fed i švajcarska centralna banka podigli su kamatne stope za tri četvrtine procentnog boda, a norveški Norges Bank i britanska Bank of England pola procentnog poena.

Evropska centralna banka (ECB) podigla ih je još početkom septembra, tri četvrtine procentnog boda, najavivši i da nije završila sa ciklusom zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti ekonomski rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja potpirilo je istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad poslovne aktivnosti u septembru, treći mesec zaredom, prema indeksu menadžera nabavke (PMI).

„Recesija u evrozoni vrlo je izgledna“, zaključio je ekonomista S&P Globala Kris Vilijamson (Chris Williamson).

U takvim uslovima globalna tržišta deonica pala su na najniži nivo u dve godine, a sledila su ih i tržišta nafte.

„Slabi evropski PMI-ji, zabrinutost za rast zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi teg su rizičnoj imovini. Ni cene nafte nisu imune na te bojazni vezane za rast“, objasnio je Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo) iz švajcarske banke UBS.

Indeks dolara dostigao je najviši nivo u dve decenije, što je takođe pritislo cene nafte.

„Strah od recesije, učestalo podizanje kamatnih stopa i posledična snaga dolara nadjačali su geopolitičke napetosti“, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Moskva je u petak u pojedinim delovima Ukrajine koje kontrolišu ruske snage organizovala referendum o pristupanju Rusiji. Vlasti u Kijevu nazvale su ga nezakonitom obmanom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 80 centi na 95,51 dolar.

Tagovi
CENE NAFTA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...