Članice OPEC+ u avgustu proizvodile 3,58 barela manje od ciljane količne

Cene nafte spuštaju se ka 85 dolara

SvetVesti

27.9.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte spuštaju se ka 85 dolara Cene nafte spuštaju se ka 85 dolara
Cene nafte dostigle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima blizu 87 dolara, jer su očekivanja da će se smanjiti snabdevanje iz Rusije nadjačala bojazan... Cene nafte spuštaju se ka 85 dolara

Cene nafte dostigle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima blizu 87 dolara, jer su očekivanja da će se smanjiti snabdevanje iz Rusije nadjačala bojazan od recesije. Na jutarnjem trgovanju vrednost ovog energenta ponovo pada.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, barelom referentne Brent nafte trenutno trguje se po ceni od 85,57 dolara, dok je cena američke WTI nafte 78,15 dolara.

Početak jučerašnjeg trgovanja obeležila je zabrinutost da će podizanje kamatnih stopa u zemljama koje su veliki potrošači, a među kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD) i zemlje evrozone, izazvati recesiju i smanjiti potražnju za energentima, prenosi agencija Mina.

„Sve više centralnih banaka prisiljeno je da preduzima vanredne mere, bez obzira na cenu koju će ekonomija morati da plati, pa će potražnja stradati, što bi moglo uravnotežiti tržište nafte“, objasnio je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz kompanije Oanda.

Podsticaj cenama pružilo je i jačanje dolara, čiji se indeks u ponedeljak popeo na najvišu vrednost u 20 godina, najavljujući slabiju kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Uticaj jakog dolara na cene nafte najizraženiji je unazad više od godinu dana, pokazuju podaci kompanije Refinitiv.

Na popodnevnom trgovanju u ponedeljak cene su se stabilizovale, budući da su u prvi plan ponovo izbili poremećaji na tržištu nafte koje su izazvali rusko-ukrajinski rat i zapadne sankcije Rusiji. U Evropskoj uniji (EU) uskoro stupa na snagu embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima.

U fokusu su i veliki proizvođači, koji će sledeće nedelje razgovarati o proizvodnoj politici. Na sastanku u septembru Organizacija zemalja izvoznica nafte i njene saveznice (OPEC+) odlučile su da blago smanje proizvodnju, a ponovo će se okupiti 5. oktobra.

Prema podacima objavljenim prošle nedelje, proizvodnja OPEC+ je u avgustu bila za 3,58 miliona barela dnevno manja od ciljane.

U odvojenom izveštaju, iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopšteno je da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao na 92,67 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...