Na promene u cenama uticala i delimična mobilizacija u Rusiji

Vrednost nafte pala ispod 90 dolara

SvetVesti

23.9.2022 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte pala ispod 90 dolara Vrednost nafte pala ispod 90 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 90 dolara, podržane geopolitičkim rizicima koji su odneli prevagu nad strahovanjima da će oštrija monetarna politika... Vrednost nafte pala ispod 90 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 90 dolara, podržane geopolitičkim rizicima koji su odneli prevagu nad strahovanjima da će oštrija monetarna politika u velikim ekonomijama izazvati recesiju i naškoditi potražnji. Međutim, na jutarnjem trgovanju se beleži blagi pad.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, vrednost barela referentne Brent nafte trenutno iznosi 89,57 dolara, dok se američkom WTI nafrom trguje po ceni od 82,61 dolar.

Cene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod uticajem znakova oporavka potražnje u Kini od strogih mera suzbijanja pandemije korona virusa, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Barem tri državne i velika privatna rafinerija u Kini razmatraju povećanje proizvodnje do deset odsto u oktobru u odnosu na septembar zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromesečju, rekli su upućeni izvori.

Podsticaj rastu cena pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u sredu najavio delimičnu mobilizaciju i podržao referendume na okupiranim ukrajinskim područjima, podstakavši zabrinutost za snabdevanje.

Evropska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Brisel razmatra uvođenje limit za cenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekle su diplomate u četvrtak.

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) podigla je u sredu kamatne stope tri četvrtine postotnog boda, a njen primer sledile su i švajcarska i britanska centralna banka.

Evropska centralna banka povećala je kamatne stope pre oko 10 dana, takođe za tri četvrtine postotnog boda.

Kočnica rastu cena bio je i podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle u prošloj sedmici 1,1 milion barela.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopšteno da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...