Dan posle turbulentne srede

Blagi porast cena nafte

SvetVesti

22.9.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

Blagi porast cena nafte Blagi porast cena nafte
Cene fjučersa sirove nafte porasle su u četvrtak ujutru za oko 0,6 odsto nakon blagog pada tokom prethodnog dana za jedan odsto, kada se... Blagi porast cena nafte

Cene fjučersa sirove nafte porasle su u četvrtak ujutru za oko 0,6 odsto nakon blagog pada tokom prethodnog dana za jedan odsto, kada se vrednost Brent nafte spustila ispod 90 dolara za barel, a vrednost američke nafte WTI ispod 83 dolara za barel.

U četvrtak ujutru (CET) Brent naftom trgovalo se po ceni od 90,40 dolara za barel, dok je cena nafte WTI porasla na 83,40 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Cene nafte su se kolebale u poslednja 24 sata. Najpre su pale nakon objave ruskog predsednika Vladimira Putina o sprovođenju delimične mobilizacije u zemlji, a zatim su porasle, jer je potražnja prevladala u odnosu na strah od globalne recesije.

Obe naftne referentne vrednosti pale su u sredu na dvonedeljni minimum nakon što je američki Fed treći put povisio kamatne stope za 0,75 odsto od juna meseca, u pokušaju obuzdavanja rasta inflacije. Fed je nagovestio da će troškovi zaduživanja nastaviti da rastu u tekućoj godini, prenosi Reuters.

U međuvremenu, neke kineske rafinerije razmatraju povećanje proizvodnje u oktobru, očekujući jaču tražnju i potencijalni preokret u kineskoj politici izvoza goriva, što bi moglo da poveća potražnju za sirovom naftom.

Jačanje dolara, koji je u sredu dostigao maksimalnu vrednost u odnosu na korpu valuta u poslednjih 20 godina, učinio je naftu skupljom za mnoge kupce. Ipak, cene nafte i dalje su pod pritiskom prodaje zbog povećanja zaliha i loših ekonomskih izgleda.

  • kaćica

    22.9.2022 #1 Author

    Bice sve skuplje i skuplje

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.9.2022 #2 Author

    Menjace se cena dokle god ne bude stabilnosti u svetu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...