Proizvodnja OPEC-a dostigla najviši nivo od 2020. godine

Nakon oscilacija, cena nafte ponovo blizu 88 dolara

SvetVesti

3.10.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nakon oscilacija, cena nafte ponovo blizu 88 dolara Nakon oscilacija, cena nafte ponovo blizu 88 dolara
Na svetskim tržištima su cene nafte prošle sedmice porasle, prvi put od kraja avgusta. Međutim, beleže se značajne oscilacije jer se trgovci plaše da... Nakon oscilacija, cena nafte ponovo blizu 88 dolara

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle sedmice porasle, prvi put od kraja avgusta. Međutim, beleže se značajne oscilacije jer se trgovci plaše da će povećanje kamata centralnih banaka izazvati recesiju.

Cena barela na londonskom tržištu s rokom isporuke u novembru trenutno je veća za 3,25 odsto i iznosi 87,98 dolara. Na američkom tržištu barel je skuplji za 3,5 odsto, pa se njime trguje po ceni od 82,13 dolara, objavljeno je na sajtu OilPrice.com.

Nakon četiri nedelje pada, prošle sedmice cene nafte su porasle i tako se odmakle od najnižih nivoa u devet meseci, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Oscilacije cena postale su norma jer trgovci balansiraju između zabrinutosti za globalnu ekonomiju i najava mogućeg smanjenja snabdijevanja naftom“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz brokerske kuće PVM.

Zbog visoke inflacije, centralne banke zapadnih zemalja poslednjih meseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast ekonomija, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Prošle nedelje je objavljeno da je inflacija u evrozoni u septembru dosegnula rekordnih deset odsto, pa se uskoro očekuje da će i Evropska centralna banka na drugoj sednici zaredom agresivno povećati kamate za 0,75 procentnih bodova.

Na cene nafte je negativno uticala i vest da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dostigla najviši nivo od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje.

S druge strane, podsticaj cenama pružaju očekivanja da će OPEC, zbog usporavanja rasta ekonomija i podizanja kamatnih stopa, smanjiti proizvodnju.

OPEC i zemlje saveznice odlučivaće na sastanku 5. oktobra o smanjenju proizvodnje između 500.000 i milion barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...