Oštra rekacija Bajdena nakon odluke OPEC-a

Američki predsednik traži da se poveća proizvodnja energenata u SAD

SvetU fokusuVesti

6.10.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Američki predsednik traži da se poveća proizvodnja energenata u SAD Američki predsednik traži da se poveća proizvodnja energenata u SAD
Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola... Američki predsednik traži da se poveća proizvodnja energenata u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nad cenama energenata nakon, kako je rekao, „kratkovidog“ smanjenja proizvodnje u zemljama OPEC, saopštila je u sredu Bela kuća.

OPEC+ predvođen Saudijskom Arabijom na redovnom bečkom sastanku ignorisao je molbe Bele kuće da se održi proizvodnja nafte bez ograničenja i odlučeno je da se proizvodnja smanji čak za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od izbijanja pandemije korona virusa, prenosi Reuters.

Taj potez izazvao je oštar odgovor Bajdena koji “podgreva” razdor između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije po pitanju energetske politike.

„Predsednik je razočaran kratkovidom odlukom OPEC+ da smanji proizvodne kvote dok se svetska ekonomija suočava sa kontinuiranim negativnim uticajem invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena (Jake Sullivan) i direktora Nacionalnog ekonomskog saveta Brajana Diza (Brian Deese).

Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi, prenosi Reuters.

Bela kuća se ranije obavezala da će u narednim nedeljama prekinuti sa korišćenjem nafte iz američkih strateških rezervi, ali je saopšteno da će nafta iz državnih rezervi ipak nastaviti da se koristi „po potrebi“. Ranije ove godine, predsednik Bajden je odobrio da se iz rezervi sme koristiti 180 miliona barela.

  • GOCA BG

    9.10.2022 #1 Author

    Menjaju se izjave od novih okolnosti…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.10.2022 #2 Author

    Pokazatelj da u ovom slucaju nije dovoljna moc koju ima USA.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...