analiziraju se opcije za dugotrajno rešenje

Atanacković: Izgradnja naftovoda korisnija opcija od izgradnje fudbalskog stadiona

SrbijaU fokusuVesti

7.10.2022 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Atanacković: Izgradnja naftovoda korisnija opcija od izgradnje fudbalskog stadiona Atanacković: Izgradnja naftovoda korisnija opcija od izgradnje fudbalskog stadiona
Predstavnik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je u petak da bi izgradnja naftovoda koji bi bio alternativa Janafu, bila korisnija opcija od izgradnje... Atanacković: Izgradnja naftovoda korisnija opcija od izgradnje fudbalskog stadiona

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je u petak da bi izgradnja naftovoda koji bi bio alternativa Janafu, bila korisnija opcija od izgradnje fudbalskog stadiona koja se planira u Beogradu.

„Izgradnja naftovoda koji bi zamenio snabdevanje Srbije naftom preko Janafa je korisna i logična alternativa za gradnju fudbalskog stadiona ili auto-puta koji je nedovoljno iskorišćen“, rekao je Atanacković na pitanje Bete da li je to skupa i moguća investicija, pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić danas nagovestili takvu mogućnost.

Vučić i Brnabić su rekli da, zbog pokušaja Hrvatske da spreči izuzimanje Srbije iz osmog paketa sankcija EU da se snabdeva ruskom naftom preko Janafa, koji najvećim delom prolazi kroz tu zemlju, razmatra alternativno rešenje, a Ministarstvo energetike je saopštilo da se već planira diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom Družba kojim se ruska nafta iz Rusije transportuje do rafinerije kompanije MOL u Budimpešti.

Analiziraju se dve opcije spajanja sa Družbom, kako je navelo ministarstvo.

Generalni sekretar Udruženja naftinih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, rekao je da naftovod prema zakonu može da gradi jedino država i da treba napraviti temeljnu studiju koja bi uzela u obzir i političke i ekonomske parametre.

„Izgradnja naftovoda je po zakonima Srbije u nadležnosti države, pa treba napraviti temeljnu studiju i u obzir uzeti širi kontekst i političke i ekonomske parametre, ne samo cenu cevovoda, već i dugoročnu isplativost za transport potrebnih količina“, rekao je Mićović.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije, Ljubinko Savić, rekao je da bi najbolje rešenje bilo povezivanje sa naftovodom Družba, ako postoji kapacitet i za potrebe Srbije.

„Naftovod Družba doprema naftu iz Rusije do rafinerije MOL kod Budimpešte i to bi bilo najizglednije i najidealnije rešenje pod uslovom da kapacitet može da omogući dopremanje potrebnih količina za Srbiju“, rekao je Savić.

Naftovod Družba koji radi od 1964. godine, sa 4.000 kilometara najduži je u svetu, počinje u Samarskoj oblasti u Rusiji, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Madjrske, Letonije i Litvanije.

Srbija Hrvatskoj za transportne takse sirove nafte Janafom godišnje plaća od 45 do 48 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...