Porast broja slučajeva Covid-19 u Kini obara potražnju

Cene nafte na višemesečnom minimumu

Svet

21.11.2022 09:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte na višemesečnom minimumu Cene nafte na višemesečnom minimumu
Cena nafte ponovo je oslabila u ponedeljak posle prošlonedeljnog pada, najvećeg od avgusta, jer je Kina pooštrila mere protiv širenja korona virusa, što je... Cene nafte na višemesečnom minimumu

Cena nafte ponovo je oslabila u ponedeljak posle prošlonedeljnog pada, najvećeg od avgusta, jer je Kina pooštrila mere protiv širenja korona virusa, što je ugrozilo izglede za potražnju. U Kini je posle pola godine u subotu zabeležen smrtni slučaj od zaraze Covid-19.

Cena referentne severnomorske nafte Brent pala je ispod 87 dolara po barelu, nakon prošlonedeljnog gubitka vrednosti za oko devet odsto. Američka sirova nafta WTI pojeftinila je na 79,50 dolara, što je njena najniža cena od septembra, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Nafta je izgubila dobitke ostvarene na početku poslednjeg kvartala kada su zemlje OPEC+ donele odluku da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Analitičari banke Goldman Sachs ocenjuju da je tržište s pravom zabrinuto zbog epidemiološke situacije u Kini.

Goldman Sachs snizila je svoju prognozu za naftu Brent za četvrti kvartal za 10 dolara po barelu na 100 dolara. Smanjenje prognoze delimično je prouzrokovano mogućnošću uvođenja novih antivirusnih mera u Kini, budući da broja slučajeva zaraze raste, prenosi Bloomberg.

Iako nije bilo očiglednog okidača rasprodaje nafte prošle nedelje, vladala je nedoumica oko toga hoće li Kina možda početi da ublažava blokade zbog Covid-19. Nedoumica više nema, a očekivani dalji pad cena mogao bi da navede OPEC+ da dodatno smanji proizvodnju, ocenjuje FXStreet.

  • GOCA BG

    21.11.2022 #1 Author

    Kako se potraznja smanji cim se pojavi jedan slucaj korone…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...