Londonska berza ICE povećala iznos zaloga za kupovinu terminskih ugovora za 4,92 odsto

Nastavlja se silazni trend na tržištima nafte

SvetVesti

9.11.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nastavlja se silazni trend na tržištima nafte Nastavlja se silazni trend na tržištima nafte
Cene sirove nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 98 dolara, jer ulagači i dalje strahuju od recesije i pogoršanja pandemije... Nastavlja se silazni trend na tržištima nafte

Cene sirove nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 98 dolara, jer ulagači i dalje strahuju od recesije i pogoršanja pandemije virusa Covid-19 u najvećem svetskom uvozniku Kini.

Vrednost ovog energenta na jutarnjem trgovanju i dalje pada, pa je trenutna cena barela Brent nafte 94,90 dolara. Teksaškom WTI naftom se trguje po ceni od 88,33 dolara.

Situaciju na tržištu donekle je popravio izveštaj u kome se navodi da kineski zvaničnici razmišljaju o ublažavanju politike nulte tolerancije na korona virus, prenosi agencija Mina, pozivajući se SEEbiz.

Međutim, nekoliko kineskih gradova, uključujući Guangdžou, zabeležilo je ponovo više slučajeva zaraze korona virusom, što smanjuje izglede za ublažavanje mera.

„Valja podsetiti da je nulta tolerancija Kine prema novim talasima zaraze virusa Covid-19 bila glavni razlog prošlomesečne znatno snižene prognoze svetske potražnje za naftom koju je objavila Međunarodna agencija za energiju“, rekao je analitičar kompanije PVM Tamaš Varga.

Tome treba dodati da je londonska berza ICE, na kojoj se prodaje Brent, nafta iz Severnog mora, podigla iznos zaloga koji će brokeri morati da imaju na računima za kupovinu terminskih ugovora s rokovima isporuke u narednom mesecu za 4,92 odsto.

Tržišni učesnici očekuju i objavu podatka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oktobru, najavljenu za petak. Federalne rezerve (Fed) ponovo su prošle nedelje podigle kamatne stope za 0,75 procentnih poena kako bi obuzdale visoku inflaciju, što podstiče strah od globalne recesije.

Značajniji pad cena koči embargo Evropske unije na rusku naftu, koji će stupiti na snagu početkom decembra. U februaru EU će zabraniti i uvoz ruskih naftnih proizvoda.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak poskupeo 1,17 dolara, na 97,32 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...