OPEC prošlog meseca na dnevnom nivou proizvodio 20.000 barela manje nego u septembru

Vrednost nafte oscilira nakon podizanja kamatnih stopa u SAD

SvetVesti

4.11.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost nafte oscilira nakon podizanja kamatnih stopa u SAD Vrednost nafte oscilira nakon podizanja kamatnih stopa u SAD
Vrednost nafte na međunarodnim tržištima je u četvrtak zabeležila pad ispod 95 dolara nakon što je američka centralna banka podigla kamatne stope, čime je... Vrednost nafte oscilira nakon podizanja kamatnih stopa u SAD

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima je u četvrtak zabeležila pad ispod 95 dolara nakon što je američka centralna banka podigla kamatne stope, čime je podržan rast dolara i podstaknuta zabrinutost zbog globalne recesije i niže potražnje za gorivom.

Danas se cene ovog energenta kreću uzlaznom putanjom, pa barel Brent nafte košta 96,34 dolara. WTI naftom se trguje po ceni od 89,99 dolara, prema podacima sa sajta OilPrice.

Povećanje referentne kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo na tržištima je ponovo dovelo do bojazni od globalne recesije, prenosi agencija Mina.

Veći pad cena sprečila su očekivanja da će u predstojećim mesecima doći do zatezanja snabdevanja.

Početkom decembra na snagu stupa embargo Evropske unije na rusku naftu, a od februara biće zabranjen i uvoz naftnih proizvoda.

Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru, prvi puta od juna, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte je prošlog meseca proizvodila 29,71 miliona barela dnevno, navodi se u istraživanju, 20.000 barela dnevno manje nego u septembru. Proizvodnja je bila niža 1,36 miliona barela nego što je grupa bila odredila.

Od ovog meseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju da smanje proizvodnju dva miliona barela dnevno u poređenju sa ciljanim nivoom.

U odvojenom izveštaju OPEC-a navodi se da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu poskupeo za 31 cent, na 94,74 dolara.

  • VANJA

    6.11.2022 #1 Author

    Svesno se podizu kamatne stope!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...