Cene nafte i dalje rastu

Vrednost barela premašila 98 dolara

SvetVesti

7.11.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost barela premašila 98 dolara Vrednost barela premašila 98 dolara
Cene nafte su na svetskim tržištima nafte prošle nedelje nastavile da rastu, jer se trgovci plaše da će ponuda biti manja, iako bi zbog... Vrednost barela premašila 98 dolara

Cene nafte su na svetskim tržištima nafte prošle nedelje nastavile da rastu, jer se trgovci plaše da će ponuda biti manja, iako bi zbog usporavanja rasta ekonomije mogla biti smanjena i potražnja.

Na londonskom tržištu vrednost barela je trenutno 98,43 dolara, dok se na američkim tržištima naftom trguje po ceni od 92,33 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Nakon podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i evrozoni, na tržištima se prošle nedelje balansiralo između strahovanja od recesije i slabljenja potražnje, kao i straha da će embargo Evropske unije na rusku naftu dodatno sniziti ionako nedovoljnu ponudu, prenosi agencija Mina.

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, a Grupa najrazvijenijih ekonomija u sveta (G7) još raspravlja o ograničavanju cene ruske nafte, koje bi ipak trebalo da ostavi prostora za trgovinu ruskim energentom izvan EU.

Komercijalne zalihe u SAD istovremeno padaju, a Vašington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi.

Dodatnu podršku cenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno podstaći potražnju, budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podržavaju cene i fokus se prebacio sa straha od recesije na teškoće u snabdevanju”, rekao je Tamaš Varga, analitičar u kompaniji PVM Oil Associates.

Podsticaj cenama nafte pružile su i vesti da bi Kina mogla ublažiti ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema korona virusu, što bi podstaklo rast njene privrede, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze virusom Covidom-19 u Kini porastao je najviše od avgusta, ali bivši zvaničnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro značajno izmeniti politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi put od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je određeno.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od pandemijske krize, od početka ove godine porasle su više od 20 odsto, što je najviše posledica rata u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...