Nekoliko projekata za diversifikaciju izvora energije

Vučić: Razmatra se preuzimanje većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije

Vesti

6.11.2022 19:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Vučić: Razmatra se preuzimanje većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije Vučić: Razmatra se preuzimanje većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije
Srbija je u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije, jer sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pravi planove za slabljenje naftnih i gasnih veza... Vučić: Razmatra se preuzimanje većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije

Srbija je u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije, jer sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pravi planove za slabljenje naftnih i gasnih veza sa tradicionalnim saveznikom, ocenio je u nedelju britanski list Financial Times (FT) prenoseći izjavu predsednika Srbije o razmatranju preuzimanja većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije (NIS).

Srbija razmatra potez da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om, glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gazpromnefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi, rekao je Aleksandar Vučić za FT, prenosi agencija Beta.

Srpski predsednik je dodao da Beograd priprema još nekoliko projekata za diversifikaciju izvora energije u zemlji, uključujući bližu saradnju sa Mađarskom, u pokušaju da smanji svoju zavisnost od Rusije.

„Ludo je što ranije nismo razmišljali o povezivanju i izgradnji ove infrastrukturne mreže. Nismo imali naviku da ratujemo u Evropi, ali sada je drugačije. Gotovo se sve promenilo. Zato nam se žuri“, rekao je Vučić.

Zbog sankcija Rusiji uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu, od decembra će Hrvatskoj biti zabranjeno da prevozi pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u preti zabrana poslovanja sa zemljama i firmama iz Evropske unije.

Prema poznavaocima situacije, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gazpromnefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni, preneo je britanski list i dodao da je mađarski MOL odbio da komentariše tu vest.

Za sada NIS može normalno da radi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama. Međutim, Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri „sve mogućnosti“, uključujući preuzimanje NIS-a i nabavku alternativnih snabdevanja.

„Ako bi bilo drugih sankcija protiv preduzeća u ruskom vlasništvu, to bi za nas bio veliki problem. A ionako moramo da reagujemo i obezbedimo dovoljno nafte i gasa našim ljudima“, rekao je Vučić za Financial Times.

Britanski list je dodao da Vučić planira da potroši oko dve milijarde evra godišnje na unapređenje energetske infrastrukture, uključujući nove naftne i gasne veze sa Bugarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i verovatno Crnom Gorom.

  • MARKO7

    6.11.2022 #1 Author

    Pa videćemo dali će preuzeti

    Odgovori

  • MARKO7

    6.11.2022 #2 Author

    Pa treba što pre zauzeti

    Odgovori

  • Jadranka Nicin

    6.11.2022 #3 Author

    Gosn Vucic i dalje SAMOVOLJNO gura Srbiju u EU, iako to zitelji ove zemlje ne zele, kao sto ne zele NI da se uvedu sankcije Rusiji, NITI da se glasa u UN protiv jedine zemlje koja se na SB UN bori za Kosmet, vise nego nasa vlast!
    A ova OTIMACINA NIS-a nema nikakvo opravdanje. Urade li to, bicemo u rangu sa onim zemljama (clanicama EU i USA) koje su kao kolonizatori OTIMALI tudje resurse!!!
    Dakle, beskicmenjastvo nase vlasti do koske!!!
    Kako li bi reagovao gosn Vucic da neko otme njegovu ocevinu ili dedovinu?!
    Postoji li uopste u ovoj drzavi neki pravnik koji bi mu dao do znanja KONACNO KOJI su poslovi predsednika drzave, i kakvo je nase drzavno uredjenje, te sta kaze Ustav a propo recenog?!?
    Mislim, ako on, kao pravnik to NE ZNA!!!

    Odgovori

  • IVAN

    6.11.2022 #4 Author

    To samo napred pametan potez

    Odgovori

  • Tina

    6.11.2022 #5 Author

    To su samo razmatranja. Ne znam, da li ce se ostvariti

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    6.11.2022 #6 Author

    To bi zaista bio dobar potez ali očito se o tome samo razmatra sto znači da ćemo do realizacije malo pričekati.

    Odgovori

  • Coka13

    8.11.2022 #7 Author

    Koliko je samo on puta pominjao kako „Srbija razmatra“ za sva njegova smatranja, razmatranja?! Potpuno sam sigurna da smo oguglali na izjave dotičnog gospodina. Najbolje bi bilo kad se uradi nešto da izađe i kaže da je urađeno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...