Svetska banka upozorava da dogovor neće funkcionisati bez podrške drugih zemlja

G7 i Australija odlučuju o fiksnoj ceni ruske nafte

Svet

4.11.2022 12:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

G7 i Australija odlučuju o fiksnoj ceni ruske nafte G7 i Australija odlučuju o fiksnoj ceni ruske nafte
Zemlje G7 i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu ruske nafte, prenosi Reuters pozivajući se na svoje izvore. Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država... G7 i Australija odlučuju o fiksnoj ceni ruske nafte

Zemlje G7 i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu ruske nafte, prenosi Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i predstavnici grupe G7 vodili su intenzivne pregovore prethodnih nedelja u vezi sa planom o određivanju ograničenja cene ruske nafte, koje bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra.

G7 time želi da se osigura da sankcije EU i SAD, koje imaju za cilj da ograniče Moskvu da finansira napad na Ukrajinu, ne „uguše“ globalno tržište nafte.

Gornja cena nafte još nije određena, ali bi to trebalo da bude jasnije narednih nedelja, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Reuters.

Svetska banka je upozorila G7 da ograničenje neće funkcionisati ukoliko im se ne pridruži više zemalja, misleći najverovatnije na Kinu i Indiju, koje su trenutno najveći kupci ruske sirove nafte. Obe ove zemlje su odbile da učestvuju u planu za ograničavanje cena ruskog energenta.

U početku, pridobijanje Kine i Indije je bio prioritetni cilj G7 tima, ali to se, po svemu sudeći promenilo, izjavila je ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen (Janet Yellen), koja se zalagala za ograničenje cena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...