Ulagače i dalje brine potražnja za naftom u Kini

Cena nafte na londonskom tržištu neznatno iznad 97 dolara

SvetVesti

8.11.2022 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte na londonskom tržištu neznatno iznad 97 dolara Cena nafte na londonskom tržištu neznatno iznad 97 dolara
Cene nafte kretale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima oko 98 dolara zbog zabrinutosti ulagača za potražnju u Kini koju ugrožava stroga politika... Cena nafte na londonskom tržištu neznatno iznad 97 dolara

Cene nafte kretale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima oko 98 dolara zbog zabrinutosti ulagača za potražnju u Kini koju ugrožava stroga politika suzbijanja korona virusa.

Na londonskom tržištu cena nafte trenutno je 97,21 dolara, dok se na američkom barelom trguje po ceni od 90,92 dolara, prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com.

Rast cena na tržištima sprečili su kineski zvaničnici koji su tokom vikenda ponovo istakli da planiraju da istraju u primeni strogih mera suzbijanja korona virusa, čime su raspršene nade o oporavku potražnje za naftom u državi koja je najveći svetski uvoznik ovog energenta, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pad cena ipak je zaustavljen zahvaljujući sklonosti ulagača ka rizičnoj imovini, vesti o oporavku kineskog uvoza nafte i slabljenju dolara, rekao je analitičar kompanije UBS Đovani Stanovo (Giovanni Staunovo).

Kineski uvoz i izvoz u oktobru su neočekivano oslabili, ali se uvoz sirove nafte oporavio, dostigavši najviši nivo od maja.

Dolar je u ponedeljak oslabio u odnosu na evro, čime je porasla kupovna moć trgovaca s drugim valutama.

Američke rafinerije nafte u ovom tromesečju će raditi punom parom, blizu ili iznad 90 odsto kapaciteta. Najveća kineska privatna rafinerija Zhejiang Petroleum and Chemical povećava proizvodnju dizela.

Rast cena nafte podstiču i očekivanja smanjenog snabdevanja nakon što 5. decembra na snagu stupi embargo EU na rusku naftu koja se doprema brodovima, upravo u periodu pojačane prerade u rafinerijama širom sveta.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u petak poskupeo 2,64 dolara, na 96,15 dolara.

  • MAJALG

    8.11.2022 #1 Author

    Cena nafte toliko varira da se ne moze sa sigurnoscu tvrditi sta nas ceka sutra, definitivno ce proci vremena kada ce se vratiti cena u neki stabilan kolosek pre rata u Ukrajini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...