Nagli pad cena "crnog zlata"

Nafta najjeftinija od septembra

Svet

18.11.2022 08:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nafta najjeftinija od septembra Nafta najjeftinija od septembra
Cene nafte pale su u četvrtak pod uticajem niza tržišnih faktora, predvođenih slabom likvidnošću i ublažavanjem tenzija između Rusije i Zapada, kada je postalo... Nafta najjeftinija od septembra

Cene nafte pale su u četvrtak pod uticajem niza tržišnih faktora, predvođenih slabom likvidnošću i ublažavanjem tenzija između Rusije i Zapada, kada je postalo jasno da raketa koja je u utorak uveče pala na Poljsku nije ispaljena iz Rusije.

Cene američke WTI nafte pale su za oko pet odsto na 81,76 dolara za barel, što je najniže u poslednjih više od mesec i po dana. Cene nafte Brent oslabile su za oko tri odsto na 90,07 dolara po barelu, a to je pad od 2,79 dolara za jedan dan, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Tržišta hartija od vrednosti, kao glavna tržišna sila, slabe uz mali obim i povećane marže i naglašeno upitnu likvidnost. To se odrazilo kroz izrazito smanjenje otvorenog interesa za novembarske ugovore o nafti koji su blizu isteka, što uzrokuje povećanu nestabilnost tržišta.

Dodatni udarac na cene predstavlja zabrinutost da bi potražnja za sirovom naftom mogla da padne zbog obnovljenih strahova da bi kineska borba da stavi pandemiju pod kontrolu svojom politikom nulte tolerancije mogla imati štetan uticaj i hroničan efekat na potražnju u zemlji koja je najveći uvoznik sirove nafte.

Kratkoročne prognoze cena nafte ove godine bile su mahom optimistične, a većina prognozera očekuje da će njene referentne vrednosti dostići 100 dolara za barel tokom iduće godine.

Goldman Sachs predviđa da bi cena barela mogla da poraste na 125 dolara ukoliko bi Kina ukinula pandemijska ograničenja.

Za razliku od američke banke, kompanija Fitch Solutions saopštila je za Rigzone da očekuje da će cena nafte pasti sa 102 dolara za barel ove godine na 95 dolara u idućoj godini i dalje na 85 dolara po barelu do 2026. godine.

Razlog za očekivanje da će nafta pojeftiniti u naredne tri godine je makroekonomski kontekst koji mesecima upozorava na recesiju u mnogim delovima sveta. U tom očekivanju Fitch nije usamljen. Mnogi analitičari očekuju recesiju, iako se ne slažu svi oko pravca u kojem će se kretati cene nafte kao rezultat ovih ekonomskih kretanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...