Ulagači pažljivo prate poteze Kine

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara

SvetVesti

30.11.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara
Cene nafte skočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, jer su se ulagači ponadali da bi Kina nakon protesta mogla da... Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara

Cene nafte skočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, jer su se ulagači ponadali da bi Kina nakon protesta mogla da ublaži stroge mere za suzbijanje virusa Covid-19.

Međutim, danas se i na londonskom i na američkom tržištu beleži pad. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, Brent naftom trenutno se trguje po ceni od 83,88 dolara, dok je vrednost barela teksaške WTI nafte 78,58 dolara.

Ulagači pažljivo prate poteze Kine u vezi sa merama suzbijanja korona virusa, jer upravo one koče ekonomsku aktivnost i potražnju za energijom.

Kineski zdravstveni zvaničnici najavili su u utorak ubrzano vakcinisanje starijih građana kako bi se uklonila ključna prepreka ublažavanju nepopularne politike nulte tolerancije prema virusu Covid-19, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Brojni građani izašli su prošlog vikenda na ulice kineskih gradova kako bi protestovali protiv strogih mera za suzbijanje korona virusa, kritikujući i šefa države Sija Đinpinga (Xi Jinping). Najava zdravstvenih zvaničnika mogla bi biti početak prilagođavanja politike u Pekingu, smatraju na tržištu.

Podsticaj cenama pružila su i nagađanja da bi veliki proizvođači mogli smanjiti proizvodnju, s obzirom na oslabljenu potražnju u Kini, ocenili su analitičari grupe Eurasia.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, razmotriće proizvodnu politiku na sastanku zakazanom za 4. decembar.

Grupa je početkom novembra već smanjila proizvodnju u skladu sa odlukom sa sastanka u oktobru – za dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtane nivoe.

Tržišta pokušavaju da utvrde i posledice ograničenja cena ruske nafte koja će uskoro stupiti na snagu.

Diplomate iz G7 i Evropske unije raspravljale su o ograničenju cene barela u rasponu između 65 i 70 dolara, kako bi ograničili prihode Moskve za finansiranje vojne ofanzive u Ukrajini i istovremeno izbegli poremećaje na globalnim naftnim tržištima.

Međutim, vlade EU u ponedeljak nisu uspele da se dogovore koliki bi trebalo da bude limit, pri čemu su predstavnici Poljske insistirali da mora biti niži nego što G7 predlaže, tvrde diplomatski izvori.

Cene bi trebalo da budu ograničene od 5. decembra, kada na snagu stupa i zabrana EU na uvoz ruske nafte brodovima.

U odvojenom je izvještaju OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedeljak pojeftinio za 3,87 dolara, te da je sada 79,93 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...