fokus trgovaca usmeren na situaciju u izraelu i gazi

Cena nafte prešla 80 dolara

Svet

18.11.2023 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Cena nafte prešla 80 dolara Cena nafte prešla 80 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 80,61 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cena nafte prešla 80 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 80,61 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 75,89 dolara.

Već u petak, cene nafte približile nivou od 79 dolara budući da se fokus trgovaca ponovo usmerio na pretnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša 1,34 dolara i iznosila je 78,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 dolara višoj ceni, od 74,1 dolar, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U četvrtak je tržišta uznemirio nagli rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici od 3,6 miliona barela, po vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u periodu rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1,4 miliona barela dnevno, s udelom u snabdevanju iz nezavisnih proizvođača od 66 odsto, navela je u najnovijem izveštaju Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahteva za isplatom naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istovremeno procenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u poslednjim mesecima u godini zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak su neki analitičari posumnjali da su rasprodaje bile preterane, posebno s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti snabdevanje naftom i na poruku SAD da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i posustajanje inflacije u EU i evrozoni u oktobru, što bi moglo podstaći potražnju.

Brojni analitičari očekuju istovremeno da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati snabdevanje i u idućoj godini budući da je cena barela u Londonu skliznula ispod 80 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,6 dolara, na 82,22 dolara.

Tagovi
CENA NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...