NIS jedini koji se bavi istraživanjem i proizvodnjom u Srbiji

Povećan broj naftnih bušotina u Srbiji

SrbijaU fokusu

7.2.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Povećan broj naftnih bušotina u Srbiji Povećan broj naftnih bušotina u Srbiji
Proizvodnja nafte u Srbiji obavlja se na 870 naftnih i 69 gasnih bušotina u eksploataciji, na kojima se primenjuju različite metode eksploatacije. Pored ovih,... Povećan broj naftnih bušotina u Srbiji

Proizvodnja nafte u Srbiji obavlja se na 870 naftnih i 69 gasnih bušotina u eksploataciji, na kojima se primenjuju različite metode eksploatacije.

Pored ovih, u 2023. godini dodatno je pušteno u rad 42 nove bušotine, 41 razradna i jedna istražna bušotina, navodi se u Odluci o utvrđivanju Energetskog bilansa Republike Srbije za 2024. godinu, objavila je eKapija.

NIS a.d. Novi Sad je, dodaje se, jedina kompanija u Srbiji koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa. NIS poseduje prerađivački kompleks u Pančevu ukupnog kapaciteta prerade 4,8 miliona tona sirove nafte godišnje, kao i pogon za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

Proizvodnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao derivata prirodnog gasa, obavlja se u Elemiru u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa NIS a.d. Novi Sad i u Odžacima i to u pogonima Standard gasa d.o.o. i u pogonima Hipol a.d. gde se kao sirovina za proizvodnju koristi uvozni gasni kondenzat, odnosno široka frakcija lakih ugljovodonika.

Proizvodnju propan-butan smeše i autogasa, zasnovanu na namešavanju komponenata, obavlja kompanija Petrol LPG d.o.o. Beograd u pogonu u Smederevu, kompanija VML d.o.o. Beograd u pogonu u Jakovu.

Jedino privredno društvo koje obavlja delatnost transporta nafte naftovodom u Republici Srbiji je Transnafta AD Pančevo.

Transnafta obavlja transport nafte naftovodom koji se prostire na trasi od reke Dunav od Sotina na granici sa Hrvatskom do Rafinerije Pančevo i njegova ukupna dužina je 154,5 km.

Procenjena količina uvozne sirove nafte za 2023. godinu koja se transportuje deonicom naftovoda DN-2 (Novi Sad – Pančevo) i ulazi u rafineriju je 2,850 miliona tona, a domaće sirove nafte je 0,700 miliona tona. Moguća planirana količina za transport naftovodom u 2024. godini je 2,800 miliona tona uvozne sirove nafte i 0,700 miliona tona domaće sirove nafte.

  • Vale

    15.2.2024 #1 Author

    Mi smo bogata zemlja, I ne znamo jos sta imamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...