želja da do 2030. godine 80 odsto energije u zemlji bude proizvedeno iz obnovljivih izvora

Habek insistira na nemačkom „zelenom planu“, ali politički konsenzus neizvestan

EkologijaEUU fokusu

27.2.2024 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Habek insistira na nemačkom „zelenom planu“, ali politički konsenzus neizvestan Habek insistira na nemačkom „zelenom planu“, ali politički konsenzus neizvestan
Nemačka vlada je potpuno isplanirala razvoj proizvodnje ekološke struje iz solarne energije ili putem vetroelektrana, rekao je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck). „Uspećemo... Habek insistira na nemačkom „zelenom planu“, ali politički konsenzus neizvestan

Nemačka vlada je potpuno isplanirala razvoj proizvodnje ekološke struje iz solarne energije ili putem vetroelektrana, rekao je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck). „Uspećemo ako nastavimo ovakvim tempom“, rekao je Habek u Kotbusu. „Sada krećemo na put ka ostvarenju ciljeva“, prenela je njegove reči agencija DPA.

Prema planovima vlade, do kraja decenije Nemačka će 80 odsto električne energije dobijati iz obnovljivih izvora. U ovom trenutku je taj udeo oko 50 procenata.

Da to postigne, država mora da proširi ne samo eksploataciju sunca i vetra, nego i elektrodistributivnu mrežu. Habek odbacuje prilično raširenu skepsu po pitanju planova: „To je rešivo, izvodljivo je“.

Vetroturbine su danas šest do sedam puta snažnije od starih, dodao je. Deo plana obuhvata uklanjanje oko 10.000 postojećih i ugradnja isto toliko novih sistema. Još jedan deo je Proces planiranja i izdavanja dozvola je već ubrzan.

Habek je najavio skretanje od ranijih planova tako što će deo mreže biti nadzeman, umesto da kablovi prolaze ispod tla. To je postalo prihvatljivo zbog uštede dvocifrenog broja milijardi evra. Manjak novca „ne sme da vodi u odlaganje“, rekao je ministar. „Mora da se uradi za najkraće vreme“.

Ukoliko narednih nedelja izostane saglasje pokrajinskih premijera i savezne vlade o planovima, nastavio je Habek, Nemačka treba da preskoči proces novog planiranja i počne sa poslom kako je izvodljivo.

Prema njegovoj oceni, „ako kompromis postane nemoguć, to će uništiti demokratiju“, a „pitanje društvene energije je iznad svih drugih“. Inače, Habeka je, pri dolasku na na konferenciju o energetskoj tranziciji u Kotbusu, dočekala salva zvižduka i povika nekoliko desetina demonstranata.

  • SUNCE

    27.2.2024 #1 Author

    Na kraju ce mo svi pozeleneti od muke i sedeti gladni u mraku.Nadam se da ce Bog na kraju ipak priteci u pomoc.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.2.2024 #3 Author

    Šta ćemo sve da čujemo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...