Ublažen pesimizam u uslužnom i trgovinskom sektoru

Poslovna klima u Nemačkoj se stabilizovala u februaru

SvetU fokusu

26.2.2024 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poslovna klima u Nemačkoj se stabilizovala u februaru Poslovna klima u Nemačkoj se stabilizovala u februaru
Klima u Nemačkoj stabilizovala se u februaru, odražavajući blaži pesimizam poslovnih lidera u uslužnom i trgovinskom sektoru, pokazali su podaci instituta Ifo. Indeks poslovne... Poslovna klima u Nemačkoj se stabilizovala u februaru

Klima u Nemačkoj stabilizovala se u februaru, odražavajući blaži pesimizam poslovnih lidera u uslužnom i trgovinskom sektoru, pokazali su podaci instituta Ifo.


Indeks poslovne klime porastao je 0,3 boda u odnosu na januar, na 85,5 bodova, prenosi Mina.

„Nemačka ekonomija stabilizuje se na niskoj vrednosti“, naveo je Ifo.

Indeks koji meri ocene poslovnih lidera o aktuelnom poslovanju, zadržao se na januarskom nivou i iznosio je 86,9 bodova, prenosi Hina. Očekivanja su poboljšana, prema rastu indeksa za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 84,1 poen, što znači da se vrednost vratila na nivo iz decembra.

Poslovni lideri u industriji podjednako su pesimistični kao i u januaru, najavljujući dalje smanjenje proizvodnje. U uslužnom sektoru, pesimizam je blaži nego u januaru, ali potražnja je slaba.


Raspoloženje u trgovini blago je poboljšano, ali menadžeri su „duboko skeptični“ u prognozama za naredne mesece. Očekivanja u građevinskom sektoru spustila su se na najniži nivo od 1991. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...